Pala (eina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pales.

Una pala és una eina per a excavar o moure material poc cohesionat com carbó, grava, neu, terra, o sorra. És una eina extremadament comuna que s'empra extensament en agricultura, construcció i jardineria. Normalment és una eina de mà que consisteix en una fulla ampla amb vores acoblada a un mànec de mitjana longitud (35 a 70 cm). Normalment són fetes de ferro o acer i són de construcció resistent.

Les pales de mà són típicament fetes de xapa d'acer, plegades a la part posterior per tal de fer un receptacle pel mànec. Aquest plec també proporciona rigidesa a la fulla. Els mànecs són normalment fets de fusta, tot i que també poden ser d'acer o d'altres materials i estan reblonats a la fulla. Generalment, quan la pala està dissenyada per moure materials pesants, com ara terra, s'afegeix una peça en forma de T al final del mànec per actuar com a agafador.

El terme "pala" és aplicat també a accessoris per a tractor i màquina excavadora, dissenyats per al mateix propòsit d'excavar i moure material.

Pala de tractor

Les pales de mà han estat adaptades a multitud de tasques i entorns diferents. Poden ser optimitzades per una sola tasca o dissenyades per actuar de manera versàtil en diverses tasques, per exemple:

  • Una pala per carbó té típicament una fulla ampla, plana amb vores pronunciades, punta recta i un mànec curt en forma de D.
  • Un pala per neu sovint té una fulla molt ampla i un mànec llarg i recte. Està dissenyada tant per empènyer la neu com per carregar-ne. La fulla pot ser de metall o plàstic per tal de fer una eina més lleugera.
  • Un pala per gra té la fulla ample sovint d'alumini o de plàstic que és subjecta a un mànec curt de fusta amb una peça en forma de D. Aquesta pala ha estat dissenyada per ser lleugera i no malmetre el gra. Els Models primerencs eren fets de fusta.
  • La fanga és una eina emprada per a remoure terra i que sovint té forma de pala.
  • Una pala de jardineria o aixadell és una pala petita per ser usada amb una sola mà. Típicament tenen fulles fortes amb puntes agudes.
  • Una sapa és una pala plegable o compacta dissenyada per ús militar. S'usa per a cavar trinxeres i pot tenir una punta aguda o fins i tot vores serrades per ús secundari com a destral o com a arma de mà.
  • Pala de recollir o recollidor, és comuna per a aplegar la pols o les escombraries.
  • Pala de joguina, és comuna per a jugar en sorrals o platges.

El senyal de trànsit advertint d'una zona d'obres mostra un home que utilitza una pala.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pala

Vegeu també[modifica]