Paleta d'obrar

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Paleta i paletí.
Paleta trapezoïdal
Gaveta amb morter i una paleta .

Una paleta o paleta d'obrar és una eina usada en la construcció formada per una làmina metàl·lica de forma triangular subjectada per un mànec de fusta que s'utilitza per a aplicar i manejar el morter i l'argamassa. Si és petita se sol denominar paletí.[1]

La làmina sol ser d'acer laminat en fred i amb diversos tractaments per proporcionar durabilitat i resistència. La forma de la làmina metàl·lica és bàsicament triangular però pot tenir algun contorn arrodonit en comptes d'acabar en punta i en alguns casos amb el vèrtex de triangle tallat pel que la seva forma és un trapezi isòsceles.

L'elecció del tipus de paleta depèn del treball i del material que s'ha de treballar, per exemple s'anomena guixera la paleta que acaba en punta el que li permet de fer acabats en cantonades mentre que el paletí se sol emprar en acabats finals. Per a alguns treballs es poden complementar el seu treball amb altres eines com la plana, l'espàtula i la rasqueta.

A més de ser una eina per a conformar i transportar material compleix una missió de protecció al treballador, puix que evita el contacte directe de les seves mans amb els materials de construcció com el guix i el ciment que danyen la pell després de contactes prolongats. Aquesta eina és considerada com una de les més bàsiques per al paleta.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Aguiló i Fuster; Marià. Diccionari Aguiló: materials lexicogràfics / aplegats per Marià Aguiló i Fuster; revisats i publicats sota la cura de Pompeu Fabra i Manuel de Montoliu. Institut d'Estudis Catalans, p. 17–. GGKEY:ZGKTFWR9GWW [Consulta: 27 març 2011]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paleta d'obrar Modifica l'enllaç a Wikidata