Mànec

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mànec d'una paleta
Mànec d'un xerrac
Empunyadura d'una bicicleta

El mànec és la part per on s'agafa una eina amb la mà. Aquestes eines poden ser de mida petita com el ganivet, mitjana com la falç i tan grans com una destral o una dalla .[1]

Criteris generals de disseny[modifica | modifica el codi]

Els tres requisits gairebé universals per a un mànec d'eina són:

  1. Una resistència suficient per suportar l'eina, o transmetre d'una altra manera la força involucrada en la tasca per a la que serveix el mànec.
  2. Una longitud suficient per permetre que la mà o les mans agafant el mànec puguin exercir la força de manera fiable.
  3. Una circumferència prou petita com per permetre que la mà o les mans puguin envoltar-lo tant suficientment i sòlida com sigui necessari per a exercir aquesta força.

Característiques i tipus[modifica | modifica el codi]

Els mànecs es poden adaptar a la forma de la mà o simplement ser llisos, i poden ser d'un material diferent al de l'eina a que pertanyen, com per exemple un tornavís o una destral. Aquest material sol ser de fusta a les eines més tradicionals (martells, destrals, rasclet, malls o arades), però pot ser de ferro (per exemple, els coberts) o de plàstic (en els tornavisos més moderns). No obstant això, no tot acabament amb què es maneja una eina s'anomena mànec, per exemple, el d'una dalla o d'una espasa normalment es coneix com a empunyadura

En l'actualitat, el disseny dels mànecs és de gran importància perquè és la part que es maneja amb l'eina en qüestió sent l'àrea que entra en contacte amb la mà: així, per exemple, en les nanses per al maneig de materials corrosius cal considerar mesures de seguretat per evitar accidents. El disseny conscient dels mànecs per la conveniència i la seguretat de l'usuari entra en el camp de l'ergonomia..

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Mariano Aguiló y Fúster; Pompeu Fabra & Manuel de Montoliu. "Diccionari Aguiló": materials lexicogràfics aplegats. Institut d'Estudis Catalans, 1915, p. 41–. GGKEY:CWUX8CN8XWQ [Consulta: 27 març 2011]. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mànec Modifica l'enllaç a Wikidata