Calç

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «òxid de calci».
Estructura química de l'òxid de calci. Forma cristalls degut a la disposició homogènia dels seus elements químics.
Els derivats de construcció de la calç.

La calç són diferents materials obtinguts de la cocció de la pedra calcària, principalment l'òxid de calci o calç viva,[1] però també els seus derivats.[2]

La pedra de calç s'acostuma a coure en forns a una temperatura de 1.000 °C a 1.200 °C, que transforma el carbonat càlcic (CaCO3) en òxid càlcic (CaO) (calç viva). En combinar-la amb aigua, s'hidrata (o sigui, es transforma en hidròxid de calci (Ca(OH)2) i desprèn calor. La calç hidratada (calç apagada o calç aèria), exposada a l'aire, es carbonata, o sigui, es combina amb el diòxid de carboni (CO2) de l'aire per tornar a formar carbonat de calci.

És de color blanc, de poca duresa, lleugera i si es posa en contacte amb la pell és perjudicial. És un aglomerant molt utilitzat com a base de mescles, per a emblanquinar i com a aglutinant de pigments i pintures.

La calç, segons el tractament a què se sotmet pot ser:

  • Viva: calç no hidratada.
  • Apagada o amarada: calç hidratada amb aigua fins a perdre la causticitat.
  • Bullida:s'obté de la calç amarada, en forma de pasta, obtinguda barrejant calç viva i aigua i fent-la bullir.

El material obtingut coent pedra calcària amb una determinada porció d'argila, s'anomena calç hidràulica i té la propietat d'endurir-se dins l'aigua, perquè l'enduriment es produeix per reacció química entre l'hidròxid càlcic, els silicats (procedents de l'argila) i l'aigua, pel que no és necessari el contacte amb en diòxid de carboni de l'aire.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la calç és un mineral que pertany a "04.AB: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 2,1 i 1:1, amb Catió:Anió (M:O) = 2:1 (i 1,8:1)" juntament amb els següents minerals: crednerita, tenorita, delafossita, mcconnellita, bromellita, zincita, bunsenita, manganosita, monteponita, periclasa, wüstita i palladinita.

Ús de la calç[modifica | modifica el codi]

La calç té molts usos diferents, dels que podem destacar:

  • a la restauració, per barrejar amb la sorra per crear el morter de calç emprat a restauracions de construccions antigues.
  • a la construcció, per barrejar amb àrids i ciment per usos molt concrets de morters.
  • al tractament de pells, on es tracten les pells en un bany de calç per tal de depilar-les (encalcinament).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «calç». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.79. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 23 novembre 2014].