Borrassa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Collita de l'oliva manualment a Alcover, Alt Camp. Les borrasses, de color verda i esteses a terra, serveixen par a recollir les olives (en aquest cas, "munyides" de l'arbre).

Una borrassa és una peça teixida, com una mena de flassada o llençol de cànem o jute (modernament de malla de plàstic) usada en la collita d’olives, ametlles, garrofes o productes similars.[1]

També pot usar-se per a transportar palla, alfals i altres materials, embolicant la matèria a transportar en una borrassa i lligant el tot adequadament.

Materials[modifica]

Les borrasses tradicionals eren de tela de sac, d'arpillera. Tenien unes dimensions aproximades de 3 metres per 2 metres i eren feixugues i difícils de manejar. Plegades, eren voluminoses.[2][3]

Les borrasses actuals es fabriquen de teixits de malla de plàstic i són molt més lleugeres que les tradicionals. Són de més bon manipular i ocupen menys volum quan cal plegar-les. Les dimensions de les borrasses de plàstic són molt més grans que les tradicionals. Poden arribar a 10x5m i més.

Curiositats[modifica]

A Barberà de la Conca, per Carnestoltes, hi havia el costum d’uns personatges anomenats “borrasses”. Anaven embolicats amb una borrasa i duien un aparell de sulfatar a l’espatlla, amb la funció de mullar-se els uns als altres tan com podien. Normalment el públic acabava bastant remullat.

Referències[modifica]

  1. Borrassa. http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0020638
  2. Rogeli Montalà Magriñà. Evolució del treball de la terra a Catalunya. Cossetània Edicions, 2006, p. 130–. ISBN 978-84-9791-220-4. 
  3. JOSEP MARIA FRANQUET BERNIS. EL SECTOR PRIMARI A LES TERRES DE L'EBRE: UNA APLICACIÓ DELS MÈTODES QUANTITATIUS. José María Franquet Bernis, p. 464–. ISBN 978-84-616-0092-2.