Teixit (tèxtil)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Teixit de jute.
Rotllos de tela tenyida, d'Alemanya.
Camp de cànem als Estats Units, subvencionat pel Govern nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, per a la campanya «Cànem per la victòria» (1942).

El teixit o la tela és un producte tèxtil resultat de teixir fils, filaments o fibres.[1][2]

És una estructura laminar flexible, resultant de la unió de fils sobre fibres de manera coherent a l'entrellaçat o en unir-los per altres mitjans. A la indústria que fabrica teles teixides a partir de fils se l'anomena en general teixidura.[3] Són propietats de les teles que determinen la seva qualitat i diversos usos la Permeabilitat a l'aire, la Permeabilitat a l'aigua, la Tenacitat (màxima tensió que suporta sense trencar), la Solidesa de colors, l'Elasticitat, la Densitat (Pes per unitat d'àrea), el Gruix i la resistència a la temperatura

Tipus[modifica]

Hi ha dos tipus de teixits:

 • Teixits plans, que es divideixen en tres tipus (per l'entrellaçat de la trama amb l'ordit):
  • Tafetà : la trama passa alternativament per sobre i per sota de cada fil o conjunt de fils en què es divideix l'ordit, a manera d'un senzill enreixat.
  • Sarja: l'ordit es divideix en sèries curtes de fils (de tres, quatre o cinc), dels quals només un cobreix la trama en la primera passada i el següent fil a la segona passada, etc. Resulta en un teixit a espina.
  • Ras o setí : els fils de l'ordit es divideixen en sèries grans que per a la sarja (de cinc a vuit sèries). D'aquests fils, cadascú només cobreix la trama en la primera passada, a la següent, el tercer saltant un i així successivament. D'aquí resulta que, tenint l'ordit pocs enllaços amb la trama i sent aquesta de seda, la superfície del teixit apareix brillant. Per això rep també el nom de setí .
 • Teixits de punt
  • D'ordit
  • De trama

Història[modifica]

Els principals materials aprofitats per la indústria ja des de molt antic han estat els següents:

 1. Cànem : utilitzat àmpliament en nombroses cultures des de molt antic (a la Xina aproximadament des de fa més de 6000 anys) no només pel seu potencial tèxtil d'alta i variada qualitat, sinó també per altres aplicacions, tant de la seva fibra com d'altres parts de la planta.
 2. Seda , utilitzada en Xina des del 2700 aC (segons alguns historiadors). A Europa va ser coneguda com a material tèxtil (encara que no es coneixia encara el cuc) des del segle II aC Els perses de la dinastia sassànida la collien ja des del segle IV dC i en aquest mateix segle es teixia a Grècia, després de rebre-la en brut des d'Àsia. En l'Imperi romà es va començar a cultivar a l'època de l'emperador Justinià I (segle VI) en què uns missioners la van importar de la Xina.
 3. Lli : conegut sobretot en Egipte on s'han trobat llenços embolicant les mòmia s.
 4. Llana : molt en ús des del temps dels patriarques hebreus, ja que eren pastors d'ovelles (d'on extreien el material).
 5. Cotó , procedent de l'Índia i introduït a Europa (primer a Grècia) per les conquestes d'Alexandre el Gran cap al 333 aC
 6. Byssus (o biso ): espècie de lli de molt fina textura, que va estar en ús fins a l'època de les Croades.
 7. Fil d'or o plata daurada : es va usar des de molt antic en els teixits preciosos d'Àsia, ja en forma de fil molt fi, ja en forma de làmina o hojuela també molt fina. Però el més normal era, com ara, utilitzar aquests metalls enrotllats en forma d'hèlix sobre un fil (ànima) de lli o seda, al que s'anomena també «fil d'or». De la mateixa manera, s'usa d'antic l'anomenat «or del Japó» o «or de Xipre» (portat a Europa per les Croades i pels àrabs, fabricat després a Itàlia i usat fins a mitjans del segle XVI) que es forma per una vitela o pel·lícula daurada molt fina i resistent enrotllada a un fil ordinari. Quan s'empren fils de coure daurat en els teixits, es diuen «entrefí» i si són de coure «Similor» o «oripell», «or fals». Les edats antiga i mitja no van conèixer els entrefina ni els Similor causa de la seva invenció més recent.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teixit
 1. Stephanie K. Holland. All about fabrics: an introduction to needlecraft. Oxford University Press, 28 maig 1987, p. 19–. ISBN 9780198327554 [Consulta: 12 juny 2011]. 
 2. Eva Fischer. Urdiendo el tejido social: sociedad y producción textil en los Andes bolivianos. LIT Verlag Münster, 2008, p. 140–. ISBN 9783700008224 [Consulta: 9 juny 2011]. 
 3. Tela a Optimot