Iurta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dona turcmana a l'entrada d'una iurta al Turquestan; fotografia del 1913 de Prokudin-Gorski, acolorida modernament

Una iurta és un tipus d'habitatge mòbil, amb estructura de fusta i coberta de feltre, usada tradicionalment pels nòmades de les estepes de l'Àsia Central. És més semblant a una casa que no a una tenda de campanya, tant en la forma com en la seva estructura, amb parets més gruixudes. Són conegudes arreu les iurtes mongoles i, últimament, s'han fet populars entre la població nòmada al món occidental.

Etimologia i traduccions[modifica]

El mot prové originàriament d'una paraula turquesa, iurt, que indicava la marca que havia deixat la iurta a terra un cop retirada, i per extensió de vegades indicava també la pàtria d'algú, el parentiu o l'apanatge feudal. Va passar a les altres llengües per referir-se a aquesta mena de tenda. En el turc modern, la paraula yurt és sinònim de pàtria. En rus, d'aquest habitatge se'n diu iurta (юрта), mot que ha passat a les llengües europees.

Una iurta a Ximkent (Kazakhstan), usada com a cafè

En kazakh, la iurta s'anomena киіз үй (kïiz üi), que significa 'casa de feltre'. En kirguís, se'n diu боз үй (boz üi), és a dir, 'casa grisa', a causa del color del feltre. En turcman, tant en diuen ak öý com gara öý, literalment 'casa blanca' i 'casa negra', depenent del seu luxe i elegància. En mongol, s'anomena гэр (guer). Els afgans en diuen kherga o jirga. Al Pakistan, també es coneix com a guer (گھر). En hindi, se'n diu ghar (घर), que vol dir 'casa'. En persa, el mot utilitzat és kheime (خیمه), mentre que en tadjik se'n diu iurt (юрт), khona-i sioh (хонаи сиёҳ) o khaima (хайма).

Construcció[modifica]

Una iurta mongola

Les iurtes tradicionals es componen d'una estructura circular de fusta coberta de feltre. Aquest feltre és fet de la llana de les ovelles que acompanyen els pastors. La fusta per bastir l'estructura no es troba a les estepes, desproveïdes d'arbres, i s'obté mitjançant el comerç a les valls inferiors.

L'estructura és feta d'un o més panys de paret de fusta enreixada, un marc per a la porta, pals per al sostre i un coronament especial. Hi ha tipus de iurtes que tenen un o més pilars que aguanten el coronament. L'estructura de fusta, que es manté per si sola, està coberta amb peces de feltre. Depenent de la disponibilitat, el feltre es cobreix també amb teles, lones i altres capes per protegir-se del sol. L'estructura se subjecta amb una o més cordes o cintes i s'aguanta per la pressió i el pes de la coberta de feltre, de vegades amb l'ajut suplementari d'un pes que penja del mig del sostre. Varien de regió en regió, amb els pals que sostenen el sostre rectes o corbats, per exemple, i són de mides i embalums diferents.

La iurta està dissenyada per ser desmuntada i carregada al llom d'un camell o un iac, per transportar-la a un altre lloc, on es tornarà a muntar.

Simbolisme[modifica]

A l'Àsia central[modifica]

El coronament de fusta de la iurta (en mongol, тооно toono, IPA: [tɔːn]; en kazakh, шаңырақ, xanguiraq IPA: [ʃɑɴərɑ́q]; en kirguís, түндүк, tündük IPA: [tyndýk]; en turcman, tüýnük) és per si sol emblemàtic en moltes cultures de l'Àsia central. A les antigues comunitats del Kazakhstan, la iurta es podia reparar o reconstruir, però, en canvi, el xanguiraq romania intacte i passava de pares a fills a la mort del progenitor. La durada en el temps d'una nissaga es podia mesurar per l'acumulació de taques del fum que havia passat per l'obertura del xanguiraq. Una versió estilitzada d'aquest coronament, la trobem al centre de l'escut del Kazakhstan i esdevé la imatge principal de la bandera del Kirguizistan.

El simbolisme budista a les iurtes mongoles[modifica]

El símbol budista de la dharmatxakra (☸)
El símbol de la dharmatxakra és representat pel khorlo toono o coronament; altres símbols budistes són el khadag, o mocador que penja del toono, i el dpaljibeu, el símbol present a l'estufa

El disseny de la iurta mongola va anar evolucionant des de la senzilla forma originària fins a integrar-se plenament en la cultura budista. El coronament –el toono– va adoptar la forma de la dharmatxakra. L'antic model de toono, que avui dia es troba present més sovint a les iurtes de l'Àsia central, a Mongòlia s'anomena sarkhinag toono, mentre que el coronament de la iurta que representa la dharmatxakra budista s'anomena khorlo toono. De la mateixa manera, les formes, els colors i els ornaments dels elements de fusta –el toono, els pilars i els pals del sostre de la iurta mongola– concorden amb l'estil artístic present als monestirs budistes de Mongòlia. Aquesta mena de iurtes s'anomenen uianguiin guer, literalment 'iurta de melodies'.

Les iurtes occidentals[modifica]

Arreu del món, admiradors d'aquest model de tenda circular i semipermanent han agafat la idea visual de la iurta i l'han adaptada a les seves necessitats culturals. Si bé aquestes estructures poden ser bastant similars a les que es poden trobar a l'Àsia central, sovint presenten característiques diferenciades en el seu disseny per tal d'adaptar-les als diferents climes i usos.

A Europa, en diversos països es fabriquen models bastant fidels a les iurtes mongoles i de l'Àsia central. Aquestes tendes utilitzen fustes locals de qualitat i sovint estan adaptades a un clima més humit, amb un sostre amb més pendent i amb cobertes resistents a l'aigua. En essència són iurtes, però alguns hi troben a faltar la capa de feltre que cobreix la iurta tradicional.

Estructura basada en la iurta a les muntanyes de Colorado (EUA)

Als Estats Units i el Canadà, des de la dècada del 1960, es fan iurtes amb materials d'alta tecnologia, dissenyades per resistir condicions meteorològiques extremes. A més a més, muntar-ne una pot durar uns quants dies i no estan pensades per ser traslladades gaire sovint. Aquestes iurtes nord-americanes són més aviat estructures basades en una iurta, ja que no es tracta, com les originàries, d'habitatges coberts de feltre i fàcils de muntar, desmuntar i transportar.

Les iurtes són utilitzades per diferents grups i individus per als propòsits més variats, que van des de fer-les servir com a residència permanent o com a aules d'estudi. En alguns parcs provincials del Canadà, i en parcs estatals de diversos estats dels Estats Units, es construeixen iurtes permanents per acampar-hi.

Enllaços externs[modifica]