Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
Tipus | planificació catalogació del patrimoni | ||
---|---|---|---|
Vigència | 17 octubre 2003 - | ||
Conferit per | Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage (en) | ||
Format per | |||
El Patrimoni cultural immaterial o Patrimoni cultural intangible es un concepte de patrimoni cultural instituït internacionalment el 2003 per la UNESCO en la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial». Segons la Convenció per la Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial[1] (Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage),[2] el patrimoni cultural immaterial (PCI) és «el gresol de la nostra diversitat cultural i la seva conservació, una garantia de creativitat permanent».[3] Hi ha un comitè, que es reuneix de forma regular, per inscriure els elements del patrimoni cultural immaterial des d'on són triats, segons rellevància.
El concepte va sorgir l'any 1990 com a contrapartida al Patrimoni de la Humanitat, que està centrat en aspectes essencials de la cultura. El 2001, la Unesco va fer una enquesta entre estats i ONGs per intentar fer-ne una definició, i va ser adoptada una Convenció el 2003 per a la seva protecció.[4] Es defineix com «el conjunt de creacions basades en la tradició d'una comunitat cultural expressada per un grup o per individus i que responen a les expectatives d'una comunitat en la mesura en què reflecteixen la seva identitat cultural i social».[5][6] Llengua, literatura, música i dansa, jocs i esports, tradicions culinàries, els rituals i mitologies, coneixements i usos relacionats amb l'univers, els coneixements tècnics relacionats amb l'artesania i els espais culturals es troben entre les moltes formes de patrimoni immaterial.[3][5][7] El patrimoni immaterial és vist com un dipòsit de la diversitat cultural i l'expressió creativa, així com una força motriu per a les cultures vives.[5][8] Com pot ser vulnerable a fenòmens de la globalització, la transformació social i la intolerància, la Unesco encoratja a les comunitats per identificar, documentar, protegir, promoure i revitalitzar aquest patrimoni.[6]
Una conseqüència nociva de la consideració de les festes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat suposa una massificació de l'assistència turística que pot resultar no ser-hi sostenible.[9]
Als Països Catalans
[modifica]Són Patrimoni Immaterial de la Humanitat als Països Catalans, per ordre d'antiguitat: el Misteri d'Elx, la Patum de Berga, el Tribunal de les Aigües, els castells, el Cant de la Sibil·la, la dieta mediterrània, les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, les festes del foc del Pirineu,[10] les Falles de València,[11] i les festes de l'Ós del Pirineu.[12]
Regions del Patrimoni immaterial de la Humanitat
[modifica]- Patrimoni Immaterial de la Humanitat a Àfrica (no inclou els països dels Estats àrabs, ni les Illes Canàries, ni places de sobirania espanyoles).
- Patrimoni Immaterial de la Humanitat a Amèrica Llatina i el Carib.
- Patrimoni Immaterial de la Humanitat a Àsia i el Pacífic (no inclou els països dels Estats àrabs, ni Hawaii).
- Patrimoni Immaterial de la Humanitat als Estats àrabs (inclou, a més a més, una zona de Jerusalem proposada per Jordània).
- Patrimoni Immaterial de la Humanitat a Europa i Amèrica del Nord (no inclou Mèxic; Israel i Hawaii es troben en aquest grup).
Referències
[modifica]- ↑ «Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial». [Consulta: 21 novembre 2015].
- ↑ «Safeguarding our living heritage». UNESCO. [Consulta: 21 novembre 2015].
- ↑ 3,0 3,1 «¿Què és el patrimoni cultural immaterial?». [Consulta: 21 novembre 2015].
- ↑ «Meeting of 2001». UNESCO.
- ↑ 5,0 5,1 5,2 «UNESCO TO PROTECT MASTERPIECES OF THE ORAL AND INTANGIBLE HERITAGE OF HUMANITY». UNESCO Press.
- ↑ 6,0 6,1 «Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage 2003». UNESCO.
- ↑ «UNESCO ISSUES FIRST EVER PROCLAMATION OF MASTERPIECES OF THE ORAL AND INTANGIBLE HERITAGE». UNESCO Press.
- ↑ «The Samba of Roda and the Ramlila proclaimed Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity». UNESCO Press.
- ↑ «Recull de les festes que tenen el foc com a protagonista». Els Matins. CCMA, 26-06-2017. [Consulta: 20 març 2018]. Minut 5:45
- ↑ «Les falles del Pirineu, declarades Patrimoni de la Humanitat». Vilaweb. Arxivat de l'original el 3 de juliol 2017. [Consulta: 1r desembre 2015].
- ↑ «Les Falles de València, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO». El Món, 30-11-2016. Arxivat de l'original el 2016-12-01. [Consulta: 30 novembre 2016].
- ↑ «Les Festes de l'Ós del Pirineu esdevenen Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO». VilaWeb, 29-11-2022 [Consulta: 29 novembre 2022].
Vegeu també
[modifica]Enllaços externs
[modifica]- Definicions de patrimoni cultural intangible elaborades per estats, organitzacions governamentals internacionals i organitzacions no governamentals el 2001 (en anglès)