Acampada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Acampada en una platja.

L'acampada o càmping (de l'anglés camping) és una activitat comunament a l'aire lliure que implica passar una o més nits en una tenda, un envelat o caravana,[1] generalment amb el fi d'allunyar-se de la civilització i gaudir de la naturalesa. Tanmateix, existeixen acampades amb altres finalitats, enmig de la civilització o fins i tot sota sostre, com és el cas dels refugiats per catàstrofes naturals o fins i tot de manifestants.

Acampar és una activitat que va esdevenir popular a principi del segle vint. Els aficionats a l'acampada freqüenten paratges nacionals o altres llocs d'interés natural.

L'acampada també es pot fer servir com a alternativa barata d'allotjament per als assistents a esdeveniments que duren alguns dies, com festivals de música o trobades esportives. En aquestos casos, els organitzadors ofereixen un acampador dit també terreny d'acampada i alguns serveis bàsics.

En qualsevol cas, el càmping no necessàriament s'ha de relacionar amb una alternativa barata: hi ha una àmplia gamma de preus, depenent del renom, la història i els serveis que ofereixi el càmping.

Definició[modifica]

El terme «acampar» inclou tota una gamma de maneres de passar la nit fora de casa. Des de campistes que van equipats gairebé només amb les seues botes fins a famílies que disposen d'una caravana amb electricitat pròpia, calefacció i mobles. Acampar va sovint acompanyat d'altres activitats com senderisme, escalada, canoa, bicicleta, pesca o turisme alternatiu en general. Existeix la possibilitat de dormir en campaments permanents disposats de cafeteria, banys, dutxes i altres serveis. En aquestos llocs es pot llogar sovint una petita casa de fusta però això no es considera «acampar».

Cal diferenciar molt bé acampar de «fer o anar de càmping». Cal recordar que segons la normativa vigent a Catalunya, l'acampada fora dels càmpings no està permesa. D'aquesta manera podem dir que l'acampada no està regulada per cap organisme oficial i que el càmping és un allotjament turístic reconegut per l'administració. En cap cas el càmping és una manera alternativa d'acampada ni de fer vacances. El Càmping és una filosofia de vacances on, en la majoria de vegades, es poden trobar molts més serveis que en altres tipus d'allotjaments turístics.

Així doncs, l'acampada és una forma de passar la nit a fora, sense cap control, i el càmping és un allotjament turístic.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «acampada». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acampada