Senderisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El senderisme és una activitat física o esport que consisteix a caminar a l'aire lliure generalment seguint camins o senders marcats per tal de gaudir de la natura, els paisatges i els seus elements d'interès històric i cultural. Es considera una de les formes d'excursionisme o muntanyisme, oberta al gran públic perquè no necessita una gran preparació física o tècnica. El traçat dels senders eviten tant com poden el pas de carreteres i camins asfaltats, així com els grans desnivells que suposen l'ascensió a pics i muntanyes.

Els senders[modifica | modifica el codi]

A Catalunya existeixen diverses tipologies de senders senyalitzats.

Per una banda, els homologats per la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada, que estan classificats en tres categories:

En els tres casos, les franges en paral·lel indiquen continuïtat del sender i les franges creuades en "X" indiquen direcció equivocada. La descripció dels itineraris i les seves característiques es recull en les anomenades topoguies.

Per l'altra, els no homologats, dels quals n'existeixen diverses tipologies:

  • Vies verdes, per fer a peu o en bicicleta, marcades amb senyalització verda de l'Agència Catalana de Turisme.
  • Itineraris senyalitzats pels parcs naturals, generalment per recórrer a peu, marcats amb senyalització del Departament de Medi. Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
  • Itineraris senyalitzats per l'Agència Catalana de Turisme, marcades amb senyalització verda de l'Agència Catalana de Turisme.
  • Xarxes comarcals de senders, amb senyalització pròpia.

La creació i manteniment dels senders[modifica | modifica el codi]

La creació i marcatge del senders acostuma a ser iniciativa d’entitats excursionistes, ajuntaments i ens de promoció turística, però la seva homologació depèn d’organismes superiors. A nivell europeu l’organisme encarregat és la European Ramblers’ Association (ERA), entitat que fixa grans itineraris a partir de GR marcats per les entitats locals. Són els Senders Europeus de Gran Recorregut, amb denominació E. A l’Estat Espanyol les diferents federacions excursionistes o de muntanya fixen els senders dins l’àmbit del seu territori, complementàriament amb la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME).

Als Països Catalans hi ha una xarxa de senders molt extensa creada a partir de la iniciativa d’Enric Aguadé i Sans, que l’any 1973 marcà els primers trams a Catalunya. Actualment aquesta xarxa està mantinguda per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada del País Valencià i la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada.

Els Països Catalans manquen d'un model de senyalització de senders oficial promogut des de l'administració pública, circumstància que desemboca en la profusió de diversos models de senyals diferents implantats al territori.

Vegeu També[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senderisme Modifica l'enllaç a Wikidata