Senderisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esportSenderisme
Tour to the Quebrada de las Conchas.jpg
Tipusmarxa, esport, diversió i esport turístic Modifica el valor a Wikidata
Fent senderisme

El senderisme és una activitat física o esport que consisteix a caminar a l'aire lliure generalment seguint camins o senders marcats per tal de gaudir de la natura, els paisatges i els seus elements d'interès històric i cultural. Es considera una de les formes d'excursionisme o muntanyisme, oberta al gran públic perquè no necessita una gran preparació física o tècnica. En el senderisme s'uneixen l'esport i la cultura.[1] El traçat dels senders eviten tant com poden el pas de carreteres i camins asfaltats, així com els grans desnivells que suposen l'ascensió a pics i muntanyes.

Els senders[modifica]

Marca de Sender de Gran Recorregut
Marca de Sender de Petit Recorregut
Marca de Sender Local

A Catalunya existeixen diverses tipologies de senders senyalitzats.[1]

Per una banda, els homologats per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que estan classificats en tres categories:

En els tres casos, les franges en paral·lel indiquen continuïtat del sender i les franges creuades en "X" indiquen direcció equivocada. La descripció dels itineraris i les seves característiques es recull en les anomenades topoguies.

Per l'altra, els no homologats, dels quals n'existeixen diverses tipologies:

La creació i manteniment dels senders[modifica]

La creació i marcatge del senders acostuma a ser iniciativa d’entitats excursionistes, ajuntaments i ens de promoció turística, però la seva homologació depèn d’organismes superiors. A nivell europeu l’organisme encarregat és la European Ramblers’ Association (ERA), entitat que fixa grans itineraris a partir de GR marcats per les entitats locals. Són els Senders Europeus de Gran Recorregut, amb denominació E. A l’Estat Espanyol les diferents federacions excursionistes o de muntanya fixen els senders dins l’àmbit del seu territori, complementàriament amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).[3]

Als Països Catalans hi ha una xarxa de senders molt extensa creada a partir de la iniciativa d’Enric Aguadé i Sans, que l’any 1973 marcà els primers trams a Catalunya. Actualment aquesta xarxa està mantinguda per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada del País Valencià i la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada.

Els Països Catalans manquen d'un model de senyalització de senders oficial promogut des de l'administració pública, circumstància que desemboca en la profusió de diversos models de senyals diferents implantats al territori. Al País Valencià, en canvi, la llei estipula que els senders que poden accedir al Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana han d’estar classificats i senyalitzats d’acord amb unes tipologies i característiques concretes.[4] Pel que fa a la senyalització dels senders homologats a Catalunya, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha editat un Dossier Tècnic de Senyalització de Senders.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Associació Catalana de Senderisme. Servei d’Informació de Senders: El senderisme. Tipus de Senders i Codi de Senyalització
  2. Consorci de les Vies Verdes de Girona. Vies verdes
  3. Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Què són els senders?
  4. «DECRET 179/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat, de regulació del senderisme i els esports de muntanya de forma compatible amb la conservació del medi natural. Vegeu article 7: Senyalització.». Diari Oficial de la Generalitat Valenciana., núm. 4.853, 30-09-2004.
  5. Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). La senyalització de senders. Dossier tècnic

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Senderisme