Marquesina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Antiga entrada al teatre Alcazar (Marsella)

En arquitectura i construcció, una marquesina és una coberta (normalment de vidre), davant d'un portal, un porxo o una finestra, que serveix com un refugi de la pluja, el vent o el sol. Sol ser rectangular d'una, dues o tres peces, o de vegades semicircular.[1]

L'estructura d'una marquesina està feta generalment de metall o de formigó armat (algunes vegades de fusta), i és sovint sostinguda per suports, que poden consistir en volutes decoratives. Es poden trobar algunes marquesines molt treballades, amb una complexa estructura metàl·lica (o de formigó), sobretot en les estacions, teatres, hotels, cafès, etc.[2]

Història[modifica]

Originalment, es donava el nom de marquesina a un tros de tela estès sobre l'entrada d'una botiga o edifici per protegir-la de la pluja o el sol, aquest element es trobava també en els vaixells.

Les marquesines modernes poden ser de diversos materials per exemple plexiglàs. Per deformació, de vegades es diu marquesina a alguns tendals de materials semblants.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Michel Crisinel. Eu Cost C13 Glass and Interactive Building Envelopes: Final Report. IOS Press, 2007, p. 256–. ISBN 978-1-58603-709-3 [Consulta: 16 abril 2013]. 
  2. Víctor Valencia López. Escaparatismo e Imagen Comercial. ESIC Editorial, 1 July 2000, p. 57–. ISBN 978-84-7356-213-3 [Consulta: 16 abril 2013]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marquesina