Pelfa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La pelfa és un teixit que consta d'un fons i un pèl semblant al vellut, però més llarg.[1] El fons el constitueix un ordit de seda tenyida en cru i tramada de cotó, i el pèl és de seda tenyida després de ser bullida que, posada sobre un cilindre separat, s'entreteixeix en el fons. Es fabrica en punt tafetà amb la diferència que les dues passades entre les que se subjecta els pèls són iguals, és a dir, que aixequen els mateixos fils per permetre que, ajuntant-se les trames tot el possible, subjectin fortament els pèls. Encara que el seu color més usat és el negre, es fa en tots colors.

El procediment emprat per a la fabricació de la pelfa és igual a l'emprat per obtenir el vellut, excepte que el filferro és de forma quadrada.

Variacions[modifica]

  • Les «pelfes arrissades» s'obtenen de la mateixa manera que els velluts amb rínxols i serveixen per fer armilles
  • En les pelfes de dos feixos la part del dibuix sobresurt notablement de la del fons. Això s'aconsegueix emprant uns filferros alts i altres baixos dels quals els primers es destinen per formar les flors o dibuixos i els segons per al fons. Això és la raó per la qual el teixit presenta en una mateixa cara dues superfícies diferents. Aquestes pelfes serveixen també per fer armilles.
  • Les tires o cintes de pelfa són de qualitat inferior a la mateixa pelfa per comptar generalment amb un terç menys de fils que aquesta s'empren per guarnicions i adorns de vestits de senyora.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Oriol Ronquillo, Josep. Diccionario de materia mercantil, industrial y agrícola (en castellà). Barcelona: Imprenta de D. Agustin Gaspar, 1857. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pelfa