Rascle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rascle de discs

Rascle o més popularment esterrossadora és un arreu agrícola que s'utilitza principalment per afinar i desterrossar la terra.

Consisteix en un marc rígid on es disposen puntes metàl·liques, petits discos d'acer o cadenes que se sacsegen en diverses direccions per l'efecte de la tracció i incideixen en el sòl. La primera representació d'un rascle és de l'any 1097 en el tapís de Bayeux.[1]

Es diferencia d'una arada en el fet que no té com a missió fer solcs en la terra sinó només preparar-la per a la sembra un cop la terra ha estat llaurada. També es pot fer servir per treure herba si aquesta està encara poc desenvolupada, ja que quan les males herbes són grans embussen el rascle. En alguns camps esportius també es rascleja la gespa per airejar-la o renovar-la o els camps de terra per deixar-los llisos.

Característiques[modifica]

Les rascles lleugeres poden ser transportades sostingudes per l'elevador hidràulic del tractor. Els rascles més pesants són arrossegats pel tractor.

Els rascles es fan servir després de llaurar amb l'arada per trencar la capa compactada i preparar el terreny per a la sembra. En altres casos els rascles serveixen també per colgar l'adob que s'ha deixat sobre el terreny. També es fa servir per trencar la capa d'herbes. Es fan servir de manera significativa en les feines superficials del terreny en l'agricultura ecològica.

Sobre els rascles es posen pesos (sovint pedres) per augmentar la capacitat d'esmicolar la capa compactada del terra i fer més pressió sobre el terreny a llaurar. Hi ha a la venda diverses versions i dimensions de rascles.

Tipologia[modifica]

Rascle de dents vibradores.
  • Rascle de dents rígides: és la forma clàssica i més antiga de rascle. Està formada per un xassí al qual se li enganxen puntes de ferrosovint lleument plegades cap enrere.
  • Rascle extirpador: està format de poques puntes però de grans dimensions:es fa servir exclusivament per llaurar els terrenys molt compactats, rep el nom de la seva propietat d'extirpar les herbes infestants perquè mou el terreny i exposa les arrels a l'exterior.
  • Rascle de dents vibradores: són dents fixes però elàstiques, la seva funció és intermèdia entre la de l'extirpador i el rascle tradicional de dents rígides.
  • Rascle de malla: amb funcions anàlogues al rascle de dents rígides: es feia servir més en temps passats i actualment només en feines de sembra a eixams o colgar fertilitzants.
  • Rascle de discs: format per dues o més sèries de nombroses rodes dentades i discs tallants, és adequada a terrenys menys durs que els que es fan servir rascles de dits drets o dits oblics;n'hi ha diverses versions.
  • Rascle rotatiu: no és realment un rascle perquè la seva acció sobre el terreny és degut a la rotació però tenen la mateixa funció de disgregar els terrossos del terreny, però no la d'enterrar.

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]