Agricultura ecològica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plantació orgànica de verdures.
aliments orgànics sovint tenen errors òptics

L'agricultura ecològica o agricultura biològica és una modalitat agrícola en la qual no s'utilitzen productes químics de síntesi: fungicides químics de síntesi, adobs químics de síntesi, herbicides, OGM (Organismes Genèticament Modificats), conservants artificials, colorants artificials, additius artificials o similars[1] i que té com a finalitat, en contrast amb l'agricultura convencional, ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors.

Algunes de les tècniques de conreu que s'utilitzen són les següents:

En general, les tècniques de cultiu utilitzades per l'agricultura ecològica són de caràcter preventiu i molt menys nocives per a l'home (i per al medi) que les tècniques convencionals (utilitzades extensivament després de la Revolució Verda, de caràcter correctiu, intensives en productes químics altament tòxics).

El mateix concepte és conegut amb noms diferents en diversos països i es pot trobar una terminologia diversa per definir el mateix, cosa que de vegades pot portar a confusió (orgànic és l'adjectiu que fan servir en anglès). D'aquesta manera es troben denominacions com ara agricultura biològica, agricultura ecològica, agricultura regenerativa, agricultura sostenible, agricultura de conservació, etc.

De fet l'agricultura biodinàmica, la permacultura, l'agricultura natural, l'agricultura indígena, l'agricultura familiar o l'agricultura camperola són tipus d'agricultura natural que busquen l'equilibri amb l'ecosistema, són sistemes agrícoles sostenibles que s'han mantingut al llarg del temps en diferents regions del món buscant satisfer la demanda d'aliment natural i nutritiu a les persones i els animals, de manera que el agroecosistema mantingui l'equilibri.

Els productes resultants de l'agricultura ecològica reben la denominació de "productes ecològics" o "productes biològics". Actualment els prefixos bio i eco es reserven per aquests productes. Es calcula que la demanda mundial de productes ecològics creix entre un 10% i un 15% a l'any.[2]

A la Unió Europea l'agricultura ecològica és regulada i el reglament 834/2007 especifica clarament quines tècniques poden ésser utilitzades per aquest tipus de conreus.

L'agricultura ecològica al món[3][modifica | modifica el codi]

L'any 2006 al món hi havia 30.418.261 hectàrees sota conreu ecològic la qual cosa representava el 0,65% de les terres cultivades al món. El nombre mundial d'explotacions amb agricultura orgànica era de 718.7444.

Els països que superaven el milió d'hectàrees amb aquest sistema de conreu eren Austràlia (12,3 milions), Xina (2,3), Estats Units (1,6) i Itàlia (1,1). Espanya en tenia 0,92 milions i França 0,55 milions.

Superaven el 10% de superfície en agricultura ecològica, respecte al total de terres cultivades, Liechtenstein (29%), Àustria (13%) i Suïssa (12%)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Directorate General for Agriculture and Rural Development of the European Commission What is organic farming
  2. What is organic farming? ec.europa.eu (anglès)(francès)(castellà)(alemany)(italià) (i resta de llengües oficials a la UE)
  3. Helga Willer et al. The World of organic agriculture Statistics and emerging trends 2008 (anglès)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]