Conservant

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un conservant o conservador és qualsevol substància afegida als aliments (bé sigui d'origen natural o d'origen artificial) que pugui detenir o minimitzar la deterioració causada per la presència de diferents tipus de microorganismes (bacteris, llevats i floridures). Aquesta deterioració microbiana dels aliments pot produir pèrdues econòmiques substancials, tant per a la indústria alimentària (que pot arribar a generar pèrdues de matèries primeres i d'alguns sub-productes elaborats abans de la seva comercialització, deterioració de la imatge de marca) així com per a distribuïdors i usuaris consumidors (tals com deterioració de productes després de la seva adquisició i abans del seu consum, problemes de sanitat, etc.).

Ocupació[modifica]

Se sap amb certesa que més del 20% de tots els aliments produïts en el món es perden per acció dels microorganismes i, per altra banda, aquests aliments alterats poden resultar molt perjudicials per a la salut del consumidor, per tant la primera ocupació és el d'evitar la deterioració. Els aliments en mal estat poden arribar a ser extremadament verinosos i perjudicials per a la salut dels consumidors, un exemple d'això és la toxina botulínica generada per un bacteri la Clostridium botulinum que es troba present en les conserves mal esterilitzades, embotits així com en altres productes envasats, aquesta substància es tracta d'una de les més verinoses que es coneixen (milers de vegades més tòxica que el cianur en una mateixa dosi).

Mètodes[modifica]

Existeixen alguns mètodes físics que actuen com inhibidors dels bacteris tals són l'escalfament, deshidratació, irradiació o congelació. Es pot aplicar mètodes químics que causin l'extinció per mort dels microorganismes o que almenys elimini la possibilitat de la seva reproducció. En una gran majoria d'aliments existeixen els conservants de forma natural, per exemple moltes fruites que contenen àcids orgànics tals com l'àcid benzoic o l'àcid cítric. Per exemple la relativa estabilitat dels iogurts al comparar-lo amb la llet es deu només a l'àcid làctic elaborat durant la seva fermentació. Alguns aliments tals com els alls, cebes i la majoria de les especias contenen potents agents antimicrobians, o precursors que es transformen en ells al triturar-los.

Catalogació de Conservants Industrials[modifica]

* E-200 Àcid sòrbic
* E-201 Sorbat de sodi
* E-202 Sorbat de potassi
* E-203 Sorbat de calci
* E-210 Àcid benzoic
* E-211 Benzoat de sodi
* E-212 Benzoat de potassi
* E-213 Benzoat de calci
* E-214 Parahidroxibenzoat d'etil
* E-215 És un derivat sòdic de l'éster etílic de l'àcid para-hidroxi- benzoic
* E-216 Parahidroxibenzoat de propil
* E-217 És un derivat sòdic de l'éster propílic de l'àcid para-hidroxi-benzoic
* E-218 Parahidroxibenzoat de metil
* E-219 És un derivat sòdic de l'éster metílic de l'àcid para-hidroxi-benzoic

Sulfits

* E-220 Diòxid de sofre
* E-221 Sulfit de sodi
* E-222 Hidrogensulfit de sodi
* E-223 Disulfit de sodi
* E-224 Disulfit de potassi
* E-226 Sulfit de calci
* E-227 Hidrogensulfit de calci 
* E-228 Hidrogensulfit de potassi
* E-234 Nisina
* E-235 Natamicina

Antibiòtics

* Percarbonat de sodi
* Àcid bòric
* Dietilpirocarbonat
* E-242 Dimetil dicarbonat (DMDC)

Tractament Extern d'aliments

* E-230 Bifenil (difenil)
* E-231 Ortofenilfenol
* E-232 Ortofenilfenat de sodi
* E-233 2-(4-tiazolil)benzimidazol (Tiabendazol)

Nitrits i Nitrats

* E-249 Nitrit de potassi
* E-250 Nitrit de sodi
* E-251 Nitrat de sodi
* E-252 Nitrat de potassi

Vegeu també[modifica]