Superòxid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un superòxid o hiperòxid és un compost binari que conté l'anió superòxid O2-. Es considera que l'oxigen, que sempre té valència 2, té valència 1/2. S'anomenen com els peròxids tan sols canviant peròxid per superòxid o hiperòxid.

Superòxids iònics[modifica | modifica el codi]

Els superòxids iònics, MO2, es formen per interacció de l'oxigen molecular (O2) amb potassi (K), rubidi (Rb) o Cesi (Cs), com a sòlids el color dels quals va del groc al taronja. El NaO2 pot obtenir-se tan sols per reacció del Na2O2 amb O2 a 300 atm i 500 °C. El LiO2 no ha pogut aïllar-se. Els superòxids dels alcalinoterris, Mg, Zn i Cd es presenten només en petites concentracions com| a dissolucions sòlides en els peròxids. L'ió O2- posseeix un electró desacoblat. Els superòxids són agents oxidants molt poderosos. Reaccionen vigorosament amb l'aigua:

2 O2 + H2O = O2 + HO2- + OH-
2 HO2 =2 OH- + O2 (Lenta)

La reacció amb el diòxid de carboni, que suposa la formació d'intermedis peroxocarbonat, s'utilitza per a la separació de CO2 i regeneració de O2 en sistemes tancats (per exemple els submarins). La reacció total és:

4 MO2(s) +2 CO2(g) =2 M2CO3(s) +3 O2(g)

A continuació apareixen alguns superòxids:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Superòxid Modifica l'enllaç a Wikidata