Oxidant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Símbol de risc químic de la Unió Europea per agents oxidants.

Un agent rovellant és un compost químic que rovella a en reaccions electroquímiques o redox. Un agent oxidant es pot definir com una substància que treu electrons d'una altra en una reacció química d'oxidació-reducció. L'agent oxidant es "redueix" prenent electrons cap dins seu i el reactant s'"oxida" perdent els seus electrons. Per tant, l'agent oxidant és un acceptor d'electrons que és una entitat química que accepta electrons transferits d'un altre compost.[1] L'oxigen és el primer exemple d'un agent oxidant, però només és un entre els molts que hi ha.

En aquestes reaccions, el compost oxidant es redueix.[2]

Bàsicament:

  • L'oxidant es redueix
  • El reductor s'oxida
  • Tots els components de la reacció tenen un nombre d'oxidació
  • En aquestes reaccions es dona un intercanvi d'electrons

Acceptor terminal d'electrons[modifica]

En biologia, un acceptor terminal d'electrons (terminal electron acceptor) és un compost que rep o accepta un electró durant la respiració cel·lular o fotosíntesi. Tots els organismes obtenen energia transferint electrons des d'un donador d'electrons a un acceptador d'electrons. Durant aquest procés, la cadena de transport d'electrons, l'acceptor d'electrons es redueix i el donador d'electrons s'oxida.

Exemple de reacció redox[modifica]

La formació de l'òxid de ferro és una clàssica reacció redox:[3]

En l'equació anterior, el ferro (Fe) té un nombre d'oxidació 0 i en finalitzar la reacció el seu nombre d'oxidació és 3. L'oxigen comença amb un nombre d'oxidació 0 i al final el seu nombre d'oxidació és de -2. Les reaccions anteriors es poden entendre com dues semireaccions simultànies:

  1. Semireacció d'oxidació:
  2. Semireacció de reducció:

El ferro (II) s'ha oxidat a causa del fet que el seu nombre d'oxidació s'ha incrementat i actua com a agent reductor, transferint electrons a l'oxigen, el qual disminueix el seu nombre d'oxidació (es redueix) acceptant els electrons del ferro.

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://toxics.usgs.gov/definitions/electron_acceptor.html Arxivat 2015-11-13 a Wayback Machine.
  2. C. Harris, Daniel. «Anàlisi química quantitativa» p. 284. Editorial Reverté, 2006. [Consulta: 8 octubre 2010].
  3. «Òxid de ferro». Arxivat de l'original el 2011-07-27. [Consulta: 8 octubre 2010].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]