Síntesi química

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La síntesi química és el procés d'obtenir compostos químics a partir de substàncies més simples.

La paraula síntesi en el sentit actual de la paraula va ser introduïda pel químic Adolph Wilhelm Hermann Kolbe.

Objectius[modifica]

Els objectius principals de la síntesi química a més de produir noves substàncies químiques són el desenvolupament de mètodes més econòmics i eficients per a sintetitzar substàncies naturals ja conegudes com pot ser l'àcid acetil salicílic (present en les fulles del salze) o l'àcid ascòrbic o vitamina C que ja es troba de manera natural en molts vegetals.

També la síntesi química permet d'obtenir productes que no existeixen de manera natural com l'acer, els plàstics o els adhesius.

Procediment[modifica]

La síntesi química comença seleccionant els compostos químics que es coneixen com a reactius. Diversos tipus de reaccions químiques es poden aplicar per sinetitzar un producte final o un producte intermedi i pot ser que es requereixi una sèrie de passos abans d'aïllar els productes.[1] El rendiment és la quantitat de producte obtingut i s'expressa en grams o en percentatge de la quantitat teòrica que s'hauria d'haver produít. Hi pot haver reaccions indesitjades que disminueixen els rendiments.

Importància[modifica]

Hi ha actualment catalogats uns onze milions de productes químics de síntesi i es calcula que cada dia se n'obtenen uns 2000 més.

El progrés científic ha permès un gran desenvolupament de les tècniques de síntesi química, en un principi s'obtenien aquests productes de manera casual i actualment es poden fer servir simulacions d'ordinador abans d'experimentar en laboratori.

Síntesi orgànica[modifica]

La síntesi orgànica és una branca de la síntesi química que s'ocupa de la síntesi de compostos orgànics.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Vogel, A.I., Tatchell, A.R., Furnis, B.S., Hannaford, A.J. and P.W.G. Smith. Vogel's Textbook of Practical Organic Chemistry, 5th Edition. Prentice Hall, 1996. ISBN 0582462363.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Síntesi química