Adhesiu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cola de Cianoacrilat.

L' adhesiu és una substància que pot mantenir units a dos o més cossos per contacte superficial. És sinònim de cola . La seva importància en la indústria moderna és considerable.

Encara que l'adherència pot obeir a diversos mecanismes de naturalesa física i química, com ho són el magnetisme o les forces electrostàtiques, des del punt de vista tecnològic els adhesius són els integrants del grup de productes, naturals o sintètics, que permeten obtenir una fixació de caràcter mecànic.

Classificació en funció dels seus components[modifica | modifica el codi]

 1. Adhesius sintètics: a base de polímers derivats del petroli (coles de poli-vinil-acetat, coles etilè, coles de poliuretà, coles de cautxú sintètic, adhesius anaeròbics o de Cianoacrilat ...)
 2. Adhesius d'origen vegetal: a base de derivats de la patata, el blat de moro ... (coles de midó, dextrines, cautxú s naturals ...)
 3. Adhesius d'origen animal: a base de pells d'animals (coles de gelatina) o de derivats lactis (coles de caseïna).

Classificació en funció de la seva presentació[modifica | modifica el codi]

Jbweldpackage.jpg
 1. Adhesius per a ús domèstic o nens: coles per a ús domèstic i de papereria.
 2. Adhesius sòlids. Destaquen els adhesius termofusibles que s'utilitzen en processos industrials que els escalfen per fondre'ls, aprofitant la seva propietat de refredar ràpidament per accelerar els processos productius. També són adhesius sòlids les barres de cola per a paper o els adhesius en pols (a base d'acetat o formaldehid entre altres).
 3. Adhesius líquids. Comunament coneguts com a coles blanques (la majoria tenen un color blanc o crema), utilitzen en la seva composició un vehicle líquid (normalment aigua o dissolvent) que un cop utilitzat tendeix a perdre, fins a obtenir un assecat que fa que la unió sigui resistent. Són utilitzats en la construcció (adhesius per a paviments i revestiments com moquetes, PVC, linòleum, etc.).
* Adhesius de tipus acrílic
* Adhesius de Cianoacrilat
* Adhesius epòxids i uretans
* Adhesius anaeròbics
* Adhesius de silicona
* Adhesius curats per llum ultraviolada
* Adhesius de cautxú natural
* Adhesius de cautxú sintètic o cautxú clorat
* Engrut

Classificació en funció del seu ús[modifica | modifica el codi]

AdhesivesForHouseUse001.jpg
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adhesiu Modifica l'enllaç a Wikidata
 1. Adhesius industrials: aquells que es fan servir en multitud de processos de fabricació per a realitzar unions. Les coles i adhesius s'utilitzen àmpliament en els següents sectors:
  1. Arts gràfiques (enquadernació de llibres)
  2. Transformació del paper i cartró (paper higiènic, fabricació de cartró ondulat, encolat d'estoigs de cartró, fabricació de compreses i bolquers, autoadhesives de paper ...)
  3. Envàs i embalatge (tancat de caixes, sobres i bosses, etiquetatge d'envasos, ampolles i llaunes ...)
  4. Moble i fusta (fabricació de mobles, acoblament de fusta, fabricació de portes, tapisseria de cadires i butaques ...)
  5. Indústria auxiliar de l'automòbil (muntatge de plafons de portes, sostres de vehicles, tapisseria de seients,...)
 2. Adhesius professionals: utilitzats per a la instal·lació o unió de materials, sobretot en la construcció (adhesius per a paviments i revestiments com moquetes, PVC, linoleum,...)
 3. Adhesius per a ús domèstic o nens: coles per a ús domèstic i de papereria.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]