Betum (geologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Betum

El betum és una barreja de components líquids orgànics d'alta viscositat solubles majoritàriament en sulfur de carboni i compostos principalment per hidrocarburs policíclics aromàtics.

L'asfalt és una barreja d'agregats minerals i betum que s'utilitza principalment en la pavimentació de carrers i carreteres i la construcció en general.

El betum del calçat no té els mateixos components.

El betum de petroli és un residu de la destil·lació fraccionada del petroli.

El betum natural o betum de Judea es troba en jaciments de la vall del Jordà, Venezuela i Mèxic entre altres. També apareix sota la forma de roca bituminosa a les muntanyes del Jura, per exemple, que es van utilitzar per obtenir petroli tal com va fer el govern nazi alemany durant la Segona Guerra Mundial. El betum natural pot contenir un 30% de matèria mineral i impureses de tota classe. S'anomenen betums asfàltics naturals si tenen menys d'un 5% d'impureses i si en tenen més d'aquesta quantitat es coneixen com a asfalt natural.

Usos[modifica]

Betum natural extret del mar Mort.

En l'antiguitat el betum va tenir els usos més diversos, des de la construcció de cases i impermeabilització de vaixells a matèria colorant i embalsamament. S'ha de tenir en compte que també s'anomenava betum a les concentracions salines de la mar Morta que no corresponen a la definició actual d'aquesta matèria.

Les primeres fotografies de Niepce utilitzaven el betum de Judea per preparar la placa fotogràfica.

En l'actualitat el betum té els mateixos usos que l'asfalt, quan la textura és més fina s'utilitza el betum.

Tipus de betum[modifica]

  • betum asfàltic: Asfalt refinat, els valors de la penetració solen ésser compresos entre 40 i 300.
  • betum líquid: Betum asfàltic d'una consistència tan baixa que no permet d'efectuar-hi l'assaig de penetració.
  • betum epoxi: obtingut de la barreja de betum asfàltic amb petites quantitats de resina epoxi. És utilitzat en conglomerats asfàltics d'alta resistència, paviments industrials, etc.
  • betum oxidat: resultant de l'oxidació directa per aire calent, presenta una alta resistència a l'envelliment. És utilitzat principalment en injeccions i impermeabilitzacions.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Betum