Baioneta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Baioneta (desambiguació)».
Infotaula d'armaBaioneta
Tipusarma blanca Modifica el valor a Wikidata

La baioneta (del francès baïonnette) és una arma blanca, ajustada a l'extrem del canó d'una arma de foc, com un fusell o un mosquet, per poder ésser emprada en la lluita cos a cos.

Membre de la Guàrdia reial sueca, empunyant una arma amb baioneta

L'origen del mot és francès, referint-se a la ciutat de Baiona, lloc on es varen fabricar les primeres baionetes. No es coneix amb exactitud la data d'aparició d'aquestes, però s'acostuma a situar als voltants de l'any 1640.

Les primeres baionetes eren simples ganivets amb mànec arrodonit, que es posaven directament sobre el canó del mosquet, evitant que el soldat d'infanteria pogués disparar, però transformant-los automàticament en piquers.

Entre els anys 1680 i 1690 es va produir la transformació que va estendre l'ús de la baioneta a la major part de guerres, fins ben entrat el segle xx: es va ancorar la baioneta al mateix fusell, deixant lliure el canó. D'aquesta manera, els fusellers, soldats d'infanteria podien anar disparant i envestint alhora, convertint en obsoletes les unitats d'arcabussers i mosqueters.[1]

En el segle xix, la baioneta va tenir un paper molt important. De fet, un de cada dos homes moria en combat per arma blanca. Més endavant, en la Primera Guerra Mundial, també va tenir molta importància a causa de les Guerres de trinxeres on abundava el combat cos a cos. Durant la Segona Guerra Mundial va tenir un forta importància en les Guerres entre el Japó i els EUA, on els dos lluitaven intensament per conquerir les illes del Pacífic que estaven poblats per selva i de terrenys salvatges. Encara en l'actualitat es continua utilitzant, però l'ús d'aquest en combat és quasi nul.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Baioneta
  1. Hernández Cardona, Francesc Xavier; Rubio Campillo, Xavier. Breve historia de la Guerra Moderna (en castellà). Ediciones Nowtilus, 2010, p. 99. ISBN 8497637542. 
  2. «La Baioneta». Especial 1714. Monogràfic de la Revista Sàpiens [Barcelona], núm. 108, setembre 2011, p.10. ISSN: 1695-2014.
Vegeu Baioneta en el Viccionari, el diccionari lliure.