Radiologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dr. Macintyre's X-Ray Film (1896)

La radiologia també anomenada diagnòstic per la imatge és una especialitat mèdica que tracta d'auxiliar en el diagnòstic i pronòstic dels estats de la salut i la malaltia a través de l'ús de tecnologies de producció i anàlisi de la imatge.

L'impulsor i primer especialista d'aquesta especialitat fou el doctor César Comas Llabería l'any 1896 en la Facultat de Medicina (UB). En l'actualitat hi ha nombrosos dispositius i equipaments capaços de produir imatges clíniques, essent aquesta especialitat força complexa.

Pel que fa a la terminologia, es parla d'una actinoscòpia quan es realitza un examen dels teixits i dels òrgans per transparència a radiacions diverses amb finalitat diagnòstica.[1]

Tècniques més utilitzades[modifica]

Realització d'una mamografia

La radiologia a Catalunya[modifica]

A penes transcorreguts dos mesos del descobriment descobriment dels raigs X per Röntgen, el doctor català César Comas Llabería realitzà els primers experiments a Espanya, en els laboratoris farmacèutic i fotogràfic de la Facultat de Medicina (UB). Aquests treballs es donaren a conèixer en l'amfiteatre de la Facultat de Medicina d'aquesta Universitat, en una sessió experimental celebrada el 24 de febrer de 1896, i en una memòria publica en els Arxius de Ginecologia, Obstetrícia i Pediatria el 10 d'abril del mateix any.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Radiologia