Dermatoma

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Visió anterior amb els dermatomes i principals nervis cutanis
Visió posterior
Dermatomes.

El dermatoma és l'àrea de la pell innervada per una arrel o nervi dorsal de la medul·la espinal.

Els nervis cutanis són els que arriben a la pell i recullen la seva sensibilitat. Cada nervi cutani es distribueix en una certa zona de pell, anomenada dermatoma.

De cada segment de la medul·la sorgeixen un parell d'arrels posteriors o sensitives i un parell d'arrels anteriors o motores, que s'uneixen lateralment a nivell del foramen intervertebral per formar un nervi espinal mixt. Cadascun d'aquests innerva una franja de pell anomenada dermatoma, per això la totalitat de la superfície corporal pot considerar-se un veritable mosaic de dermatomes.

Al tòrax i a l'abdomen, els dermatomes es distribueixen com a discs superposats, cada un innervat per un nervi. A les extremitats, la disposició dels dermatomes és més complicada a causa de la rotació embriològica dels membres a mesura que creixen des del tronc.

Significat clínic[modifica]

Els símptomes que es distribueixen seguint un dermatoma (per exemple dolor o erupció cutània) poden indicar patologia que englobi la rel nerviosa relacionada. L'afectació de la medul·la o una infecció viral en són exemples. El dolor referit normalment indica una alteració en un altre lloc "referit", com pot ser una víscera. O sigui, el dermatoma en si no està afectat.

Els virus que es troben en estat latent en ganglis nerviosos, com per exemple el virus de la varicel·la zòster que causa la varicel·la i l'herpes zòster, sovint provoquen dolor, erupció o ambdós amb un patró definit per dermatomes; però els símptomes pot ser que no apareguin en tot el dermatoma sinó només en una part.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dermatoma Modifica l'enllaç a Wikidata