Víscera

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Els ronyons són un exemple de víscera

Una víscera o, col·loquialment, entranya, és un òrgan contingut en una cavitat del cos humà i animal. Són òrgans que deriven embriològicament de la mesoderma o de l'endoderma. Són vísceres sobretot els òrgans de l'aparell respiratori i aparell digestiu, com ara els pulmons, el cor, el fetge, el pàncrees o la melsa. Com a víscera buida hi ha el segment del tub digestiu. Segons aquest concepte de víscera, el cervell no seria una víscera, ni tampoc els músculs ni els ossos.

La l'aparell digestiu, pàncrees i altres vísceres és

L'esplacnologia és la part de l'anatomia que estudia científicament les vísceres, parant especial atenció en els aparells digestiu, respiratori, urinari i genital.[1]

Classificació[modifica]

Segons la constitució anatòmica o estructural, hi ha dos grans grups de vísceres:

  • Vísceres massisses o parenquimatoses: són les vísceres que presenten dues parts ben diferenciades en la seva constitució anatòmica: l'estroma (teixit de suport, que representa la carcassa intersticial) i el parènquima (teixit funcional o teixit noble de la víscera que la dota del seu tipus de funció) i està format també per la càpsula envolvent que la protegeix.
  • Vísceres buides, membranoses o canaliculars: són les vísceres que presenten morfologia de sac buit i que estan entapissades per una sèrie de capes estructurals o túniques. Les túniques o capes que presenten les vísceres buides són, d'externa a interna:
    • Túnica externa, serosa o adventícia.
    • Túnica muscular: formada per fibres musculars que li donen la mobilitat a les vísceres (contracció). Poden estar disposades en diversos estrats però també en diverses direccions (obliqua, circular, longitudinal).
    • Túnica mucosa: és la capa més interna de la víscera buida, que entapissa la llum de la víscera. Aquí pot haver alguna glàndula mucosa que segregui productes per lubrificar la víscera.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Víscera Modifica l'enllaç a Wikidata