Víscera

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ronyons frescos.

Una víscera o entranya és un òrgan contingut en les principals cavitats del cos dels animals. Com a aliment el conjunt de vísceres com a butza. Cavitat esplàcnica són el tòrax, l'abdomen i la pelvis. Les vísceres o entranyes són òrgans que deriven embriològicament de la mesoderma o de l'endoderma. La part de l'anatomia que estudia l'aparell digestiu, pàncrees i altres vísceres és l'esplacnologia. Són vísceres sobretot els òrgans de l'aparell respiratori i aparell digestiu, com ara: Els pulmons, el cor, el fetge, el pàncrees, la melsa. Com a víscera buida hi ha el segment del tub digestiu. Segons aquest concepte de víscera, el cervell, no seria una víscera, ni tampoc els músculs, ni els ossos. Segons la constitució anatòmica o estructural, hi ha dos grans grups de vísceres:

  • Vísceres massisses o parenquimatoses: Són les vísceres que presenten dues parts ben diferenciades en la seva constitució anatòmica, com són l'estroma (teixit de suport, que representa la carcassa intersticial) i el parènquima (teixit funcional o teixit noble de la víscera que el dota el tipus de funció) i està format també per la càpsula envoltant que la protegeix.
  • Vísceres buides, membranoses o canaliculars: Són les vísceres que presenten morfologia de sac buit i que estarà entapissada per una sèrie de capes estructurals o túniques. Les túniques o capes que presenten les vísceres buides són d'externa a interna:
    • Túnica externa, serosa o adventícia.
    • Túnica muscular: Formada per fibres musculars que li donen el to o motilitat a les vísceres (contracció). Es poden disposar en diversos estrats però també en diverses direccions (obliqua, circular, longitudinal), solen condensar a nivell dels esfínters o obertures naturals de les vísceres donant lloc a la formació de músculs que regulen el pas del contingut que presenti aquesta víscera.
    • Túnica mucosa: És la capa més interna de la víscera buida, que entapissa la llum de la víscera, aquí pot haver alguna glàndula mucosa que segregui productes per lubrificar la víscera.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Víscera Modifica l'enllaç a Wikidata