Indústria càrnia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Una carcassa d'animal pintada per Rembrandt.

La Indústria càrnia és un tipus d'indústria alimentària encarregada de produir (sacrifici d'animals), processar i distribuir la carn d'animals als centres de consum.[1] Aquests centres solen ser en la majoria dels casos grans mercats de ciutats. La producció queda sota la responsabilitat de la ramaderia/caça sent el sacrifici dels caps el primer pas de la cadena de producció de les indústries càrnies.

Evolució històrica[modifica]

Les granges extensives passaren a convertir-se al model industrial pel segle XX, apareixent les granges intensives. Aquestes granges intensives primer foren solament de pollastres, després de porcs i finalment s'aplicà a les granges de ramat. Amb les granges intensives, els animals ocupen menys terra i creixen més ràpid que el model anterior.

Davant aquest model va aparèixer el moviment orgànic, amb escàs impacte a la indústria avui en dia.[2]

Característiques[modifica]

La indústria càrnia és la indústria d'alimentació que major volum de vendes mou. Aquest tipus d'indústria alimentària treballa amb les matèries primeres de la carn procedent del sacrifici de bestiar per al consum humà del porcí, el bestiar boví, principalment. En algunes ocasions també el bestiar equí i els camells. L'escorxador és l'element inicial del procés d'elaboració i les seves procés específics són el sacrifici i el desossat , els treballadors d'aquesta indústria, independentment del tipus de carn, solen estar molt especialitzats en l'especejament de la carn. Part de la carn es dedica directament al consum humà, i part es porta a altres indústries de processament d'embotits diversos, fumat, enllaunat, menjar d'animals. La indústria càrnia sol tenir com output de producció la carn congelada, la carn picada, o la carn fresca oferta en diversos talls.

Carns a Conserva[modifica]

Com que la carn és un aliment perible resulta necessari que part de la producció càrnia se sola destinar conservació, millorant així la seva distribució. Destro de les tècniques de conservació es troben les carns enllaunades i les que són elaborades a embotits diversos. Les tècniques de maduració en aquests casos poden anar des de l'assecat a l'aire (cecina), el preparat de salaons (un exemple són els pernils) i el més freqüent que és congelat.

Carns processades[modifica]

Les carns processades solen provenir de carn picada destinada a altres usos com pot ser l'elaboració d'embotits. La carn picada sol portar la part menys noble dels magres. Sol dedicar-se a l'elaboració industrial de sopes i brous instantanis, d'embotits diversos (que poden anar des d'una salsitxa fins a un xoriço). La preparació de carn per a hamburguesa dedicada a grans cadenes i franquícies.

Carn fresca[modifica]

Les canals dels animals sacrificats sol dedicar-se en alguns casos a la venda directa a mercats els clients són el restaurant i el majorista. Aquestes carns es poden especejar "sota demanda" a la carnisseria i acaben cap a l'usuari final.

Subproductes[modifica]

La indústria càrnia sol tenir altres productes com ara les vísceres dels animals. En altres casos es tenen les farina de carn i la farina d'os, emprats en la producció posterior de pinsos per a l'elaboració de suplements proteics en l'elaboració de pinsos per a l'alimentació animal i de mascotes. El sèu (que potn participar en l'elaboració de sabons). La gelatina obtinguda per hidròlisi ​​parcial del col·lagen de les fibres musculars. En molts casos les pells acaben a la indústria del cuir mitjançant l'adobament d'aquestes.

Aspectes mediambientals[modifica]

La indústria càrnia sol tenir un nombre elevat de deixalles, i aquests causen diversos impactes ambientals. Per regla general els causants d'aquest impacte són els escorxadors i les sales de desfer. L'impacte sol provenir d'un elevat consum energètic en el seu processat (procedent de les cambres frigorífiques de grans dimensions), així com d'aigua (emprada en la higienització d'espais). La generació de deixalles sol tenir la forma de pèls, budells, sang residual, i contingut dels budells.

Referències[modifica]

  1. Amerling, Carolina (recompiladora). Tecnología de la carne : antología. San José, Costa Rica: UNED, 2001, p. 34. ISBN 9789968311083. 
  2. «What is the true cost of eating meat?». The Guardian, 07-05-2018 [Consulta: 9 maig 2018].

Enllaços externs[modifica]