Salsitxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Exemples de salsitxes crues
Salsitxes tipus Bratwurst

La salsitxa (de l'italià salsiccia i aquest del llatí salsus, salat) és un embotit fet a base de carn picada, generalment de carn de porc i algunes vegades carn vacuna, que té forma allargada i cilíndrica. Per a l'elaboració se solen aprofitar les parts de l'animal que, encara que són comestibles i sovint nutritives, no tenen un aspecte particularment desitjable, com el greix, les vísceres i la sang. Aquesta carn s'introdueix en un embolcall, que és tradicionalment la pell de l'intestí de l'animal, encara que actualment és més comú utilitzar col·lagen, cel·lulosa o fins i tot plàstic, especialment en la producció industrial.

L'entrepà de salsitxa de Frankfurt o simplement hot-dog és una espècie de sandvitx de salsitxa fets amb un pa allargat de la mateixa longitud que la salsitxa i al qual se'l condimenta sovint amb ketchup, mostassa i maionesa. Altrament, però en menor mesura, se li pot afegir tomàquet picat, cansalada, ous remenats, enciam, formatge fos, cogombrets o salmó cru.

Salsitxes alemanyes[modifica]

A la cuina alemanya hi ha diverses categories de salsitxes:

Altres tipus d'embotit en budell[modifica]

Salsitxa Oaxaqueña

Existeixen en el món nombrosos tipus d'embotit en budell (alguns anomenats salsitxes), segons el tipus de carn emprada, el procés o algun ingredient característic (com ara les espècies). Ací n'hi ha alguns tipus: