Gastroenteritis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gastroenteritis
Classificació i recursos externs
CIM-10 A02.0, A08, A09, J10.8, J11.8, K52
CIM-9 009.0, 009.1, 558
DiseasesDB 30726
eMedicine emerg/213
MeSH D005759

La gastroenteritis és la inflamació del tracte gastrointestinal, amb la participació tant en l'estómac i l'intestí prim (vegeu també la gastritis i enteritis) i que resulta en diarrea aguda. La inflamació es produeix freqüentment per una infecció de virus determinats o amb menys freqüència per bacteris, les seves toxines, paràsits, o una reacció adversa a alguna cosa en la dieta o medicaments. A tot el món, el tractament inadequat de la gastroenteritis mata a 5 a 8 milions per any, i és una causa principal de mort entre els lactants i nens menors de 5 Almenys el 50% dels casos de gastroenteritis a causa de malalties transmeses per aliments són causades per norovirus. Un altre 20% dels casos, i la majoria dels casos greus en els nens, es deuen a rotavirus. Altres agents importants viral inclouen adenovirus i astrovirus.

Les diferents espècies de bacteris poden causar gastroenteritis, incloent Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Campylobacter jejuni, Clostridium, Escherichia coli, Yersinia i altres. Algunes fonts de la infecció són la preparació inadequada dels aliments, plats de carn reescalfats, peix i marisc, productes lactis, i productes de fleca. Cada organisme produeix símptomes lleugerament diferents però tots ocasionen diarrea. La colitis, inflamació de l'intestí gruixut, també poden estar presents.

Els factors de risc inclouen el consum d'aliments mal preparats o d'aigua contaminada i viatjar o viure en àrees amb condicions sanitàries deficients.

Efectes o símptomes: Diarrea, dolor abdominal, febre, nàusees, vòmits, mal de cap i dolor muscular.

Com podem millorar, curar-se o no empitjorar? Menjant una dieta apropiada i, en certs casos, utilitzant antibiòtics.