Endoscòpia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'endoscòpia és una tècnica diagnòstica, utilitzada sobretot en medicina, que consisteix en la introducció d'una càmera o lent dins d'un tub o endoscopi a través d'un orifici natural, una incisió quirúrgica o una lesió per a la visualització d'un òrgan buit o cavitat corporal.

El terme pròpiament s'empra per assenyalar l'estudi que es realitza al tub digestiu amb ajuda d'un tub flexible i n'hi ha de dos tipus: endoscopi de fibra òptica i el videoendoscopi.

L'estudi d'endoscòpia es divideix a grans trets en quatre grups:

  1. Panendoscòpia o endoscòpia alta,
  2. Colonoscòpia o endoscòpia baixa,
  3. Enteroscòpia o revisió completa del tub digestiu, i finalment
  4. Colangiopancreatografia endoscòpica o CPRE .

Que el port d'accés sigui petit no vol dir que estigui exempta de riscos, ja que es té accés a òrgans vitals que poden ser danyats. Aquest és el cas de la simpatectomia toràcica per endoscopía per la hiperhidrosi, que s'ha demostrat la seva poca efectivitat amb nombrosos articles mèdics publicatsi el penediment de ser operats dels pacients.

L'endoscòpia més de ser un procediment diagnòstic mínimament invasiu, també pot realitzar maniobres terapèutiques com una colecistectomia, laparoscòpica o la presa de biòpsies.

Laparoscòpia.

Segons l'orifici pel qual s'introdueixi l'endoscopi:

Endoscòpia Virtual[modifica | modifica el codi]

L'endoscòpia virtual és tècnicament un estudi per imatges més que una endoscòpia, ja que utilitza una tomografia computada per observar les superfícies interiors dels òrgans, tal com els pulmons (broncoscòpia virtual) o el còlon (colonoscòpia virtual, també anomenada Colonografia CT).[1]

L'endoscòpia virtual usa un ordinador per combinar moltes imatges i crear una imatge tridimensional (3-D).

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Endoscòpia Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Gómez M. Ecoendoscòpia. Part I. Rev Colomb Cir. 2008; 23 (4) :230-247.