Estació seca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vista del riu Niger en l'estació seca a (Bamako, Mali)

L'estació seca és un terme de la climatologia usat en contraposició al d'estació humida que presenten els climes tropicals entre els 15 i 25 º de latitud (Nord i Sud).

En els tròpics el cinturó de pluges tropicals oscil·la al llarg de l'any de nord a sud. A l'hemisferi Nord d'abril a setembre aquest cinturó de pluges determina l'estació humida i, a la mateixa època, l'hemisferi Sud experimenta l'estació seca. Després, d'octubre a març l'hemisferi Sud tindrà l'estació humida i al mateix temps l'hemisferi Nord tindrà l'estació seca. Durant l'estació seca les pluges són escasses però generalment no són nul·les.

A la hispanoamèrica tropical l'estació seca s'anomena popularment estiu i la humida hivern d'acord amb el patró de pluges mediterrani dels conqueridors encara que no hi ha un estiu i un hivern marcat pel canvi de temperatures sinó l'alternança d'una estació humida i una de seca.

Distribució geogràfica[modifica]

El cinturó de pluges acostuma a arribar, al nord, fins al Tròpic de Càncer i, al sud, fins al Tròpic de Capricorn. Anualment, prop d'aquestes latituds hi ha una estació plujosa i una estació seca. A l'equador hi ha dues estacions plujoses i dues de seques, ja que el cinturó plujós hi passa dues vegades l'any: una quan es mou al nord i una altra en moure's cap al sud. Entre els tròpics i l'equador hi ha localitats que poden tenir una curta estació plujosa i una altra de perllongada. La geografia local pot modificar aquests patrons climàtics.

Durada[modifica]

A Austràlia[1] i a Sud-amèrica l'estació seca oficialment s'obre entre maig i setembre. Com a mínim en les zones costaneres el període entre l'estació seca i el començament de les pluges monsòniques (d'octubre a desembre) és una temporada de pluges ocasionals i alta humitat relativa atmosfèrica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació seca