Vés al contingut

Clima àrid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Àrees o regions de clima àrid del món segons la classificació climàtica de Köppen.

El clima àrid o el clima desèrtic es dona en àrees seques, com el nord de l'Àfrica, o a la península d'Aràbia.[1] Les regions amb aquest clima se solen designar amb l'abreviatura BWh (clima desèrtic calent) o BWk (clima desèrtic fred) segons la classificació climàtica de Köppen.[2] Aquest clima comprèn temperatures extremes amb màximes molt altes. La humitat és gairebé inexistent, i les precipitacions són escasses o pràcticament nul·les.[3] Convencionalment es classifiquen com a desèrtics els indrets amb precipitacions mitjanes anuals menors de 250 litres. Així les pluges en els climes desèrtics rarament cobreixen l'evapotranspiració, l'evaporació combinada de les plantes i el sòl.[4] A causa d'això, el paisatge és pobre, amb una clara absència de vegetació. Un exemple clar de clima àrid seria el desert del Sàhara i els grans deserts australians.

Classificació segons la temperatura

[modifica]
 • Deserts càlids: Sota clima tropical amb temperatura mitjana mensual superior a 18 °C en tots els mesos, no es poden incloure en el clima tropical pròpiament dit perquè l'estació seca dura tot l'any i també perquè la vegetació és difusa. La variació diürna de la temperatura és tan alta que durant els mesos d'hivern s'hi poden enregistrar lleugeres glaçades. Com a exemple tenim el desert del Sàhara.[5][6]
 • Deserts temperats: Hi ha mesos amb temperatura mitjana mensual per sota dels 18 °C i moderada variació de temperatura anual, amb un període d'hivern amb glaçades moderades. Les precipitacions varien entre pràcticament zero al desert total d'Atacama,[7] al nord de Xile, i més de 200 litres com al desert de Mojave al sud dels Estats Units on ja es fa un tipus de vegetació de plantes adaptades.[5]
 • Deserts freds:Durant l'hivern les temperatures mitjanes mensuals estan per sota de zero i el període de glaçada pot estendre's a la primavera i començar a la tardor. A l'estiu les temperatures poden ser altes però no tant com als deserts càlids. N'és un exemple el desert del Gobi, a Mongòlia.[8]
 • Desert glacial:Amb temperatures per sota de zero tot l'any i precipitació en forma de neu molt reduïda, n'és un exemple grans parts de l'Antàrtida i les altes muntanyes cobertes de neu tot l'any.

Classificació segons el grau d'humiditat

[modifica]
 • Deserts àrids: Precipitacions anuals entre els 50 i els 250 litres, com el Sàhara occidental.
 • Deserts hiperàrids: Precipitacions anuals menors de 50 litres com els deserts litorals de la costa del Pacífic d'Amèrica del Sud i part del Sàhara.

Característiques

[modifica]

Temperatures

[modifica]

La temperatura mitjana anual supera els 18 °C, i la temperatura oscil·la 20 °C o més entre el dia i la nit. Aquest fet té a veure amb la poca humitat de l'atmosfera, que provoca un escalfament del terra durant el dia i un refredament durant la nit.

Referències

[modifica]
 1. Laity, Julie J. Deserts and Desert Environments (en anglès). John Wiley & Sons, 28 de gener de 2009. ISBN 9781444300741 [Consulta: 20 octubre 2016]. 
 2. «What is a Desert Climate?».
 3. Peel, M. C.; B. L. Finlayson; T. A. McMahon «Updated world map of the Köppen-Geiger climate classification». Hydrology and Earth System Sciences, 11, 5, 2007, pàg. 1633–1644. Bibcode: 2007HESS...11.1633P. DOI: 10.5194/hess-11-1633-2007.
 4. Juan Miguel para astroyciencia.com. «Clima árido». Arxivat de l'original el 2020-09-19. [Consulta: 12 octubre 2022].
 5. 5,0 5,1 Robert G. Bailey 1998, Ecoregions of North America. Appendix 1. USDA Forest Serviceref
 6. ANFRIX. «Rub’al-Khali, el desierto cuya superficie se congela». Arxivat de l'original el 26 de setembre de 2012.
 7. «A Dusting of Snow in the Atacama Desert». ESO Picture of the Week [Consulta: 12 març 2012].
 8. Köppen, W. & Geiger, R., 1936: Das geographische System der Klimate. pag. C43. Berlin

Vegeu també

[modifica]