Clima continental

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La continentalitat és una característica del clima, que consisteix en una gran diferència entre les temperatures d'hivern i les de l'estiu.

Habitualment es considera que un contrast de 20 graus o més entre la temperatura mitjana del mes més fred i la temperatura mitjana del mes més càlid indica un clima continental.

Sense arribar a aquests valors indicats en climes mediterranis 18 o 19 graus de diferència també es considera que són de tendència continental. Per exemple Lleida, Manresa i Vic tenen un clima mediterrani continentalitzat.

En el món la màxima continentalitat es dóna a l'interior d'Àsia concretament a Mongòlia i Sibèria on les diferències entre hivern i estiu superen els 40 o 50 graus. També al Canadà i Estats Units fins i tot en la costa oriental la continentalitat és molt acusada.

Els factors que donen continentalitat a un clima són l'allunyament del mar o de grans superfícies d'aigua o la presència de barreres orogràfiques que fan el mateix efecte.

La vegetació adaptada a la continentalitat siberiana és per exemple el Làrix conífera de fulla caduca que domina la Sibèria oriental.

Clima continental manxurià[edit]

La temperatura anual oscil·la entre els 10 ° C i els 0 ° C. Aquest subtipus de clima és propi d'algunes ciutats russes i de Corea del Nord, així com de nord de la Xina.

És important destacar que es tracta d'una varietat de el clima dels monsons, de manera que en les zones en què es dóna aquest tipus de clima s'evidencia el contrast entre un estiu càlid i plujós en contraposició a un hivern fred i sec.

Clima continental humit[edit]

Aquest subtipus té moltes similituds amb el continental manxurià; només es diferencia en què les temperatures solen ser més fresques i sol haver menys presència de pluviositat, el que el fa més sec.Aquest tipus de clima es dóna en la major part d'Europa oriental i central, així com al sud-est de Canadà.

Clima continental àrid[edit]

A diferència dels altres, és el més calorós a l'estiu i el més fresc a l'hivern. Àsia central i Mongòlia són algunes de les zones en què es dóna aquest clima.

Clima continental temperat[edit]

És un subtipus de clima continental que es troba en grans àrees de terra continental a les regions temperades de les latituds mitjanes on hi ha una zona de conflicte entre les masses d'aire polar i tropical. El clima continental temperat està definit com un clima temperat que presenta marcada diferència entre un calorós estiu i un sever hivern, el que el diferencia de l'clima oceànic temperat, el qual és moderat tot l'any. Freqüentment, també se l'anomena clima continental humit , en oposició a l'clima subàrtic, el qual és més fred; però, això genera ambigüitat, ja que el clima subàrtic és també continental i és humit.

Està marcat per pautes de temps variable i una gran variació estacional de temperatures. Els estius són sovint temperats i humits amb freqüents tempestes i hiverns que poden ser molt freds amb freqüents nevades i persistent cobertura de neu. La variació estacional de temperatura és típicament 25-35 ° C (45-63 ° F) i s'incrementa conforme es va terra endins i lluny de la influència moderadora de l'oceà. Llocs amb al menys quatre mesos de temperatures mitjanes diàries per sobre de 10 ° C i al menys un mes per sota de 0 ° C o -3 ° C depenent de la font, i que no compleix els criteris per un àrid o clima semiàrid, són classificats com continental humit. És més prominent sobre una àmplia secció de Només es troba en petites bosses (microclimes) en l'Hemisferi Sud, incloent altes elevacions de l'illa de al Sud.

Vegeu també[edit]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clima continental