Semidesert

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Zones semidesèrtiques càlides del món
Zones semidesèrtiques fredes del món

Un semidesert, zona semiàrida o clima d'estepa és una zona climàtica que a grans trets rep menys de 200 a 400 litres de precipitació anual.[1] Una definició més precisa la proporciona la classificació climàtica de Köppen amb el tractament dels climes d'estepa (BSk i BSh) com intermedis entre els climes de desert (BW) i els humits. Segons la classificació de Köppen també entren com a semiàrides part de les zones boscoses seques del Canadà i Sibèria. El clima d'estepa de la praderia de les regions de la Terra de latitud mitjana correspon segons la classificació de Köppen al BSK.

Distribució geogràfica[modifica | modifica el codi]

Aquest tipus de clima es localitza a l'interior dels continents dins del cinturó de vents de l'oest però per la seva situació continental no recullen prou precipitació i per tant el paisatge pràcticament és sense arbres. Les estepes de l'hemisferi sud s'ubiquen als marges sud-est dels continents i per això tenen un clima més moderat que les de l'hemisferi nord, ja que tenen més influència del mar.[2]

Les praderies d'Euràsia reben el nom d'estepes s'estenen durant 3.200 km des del litoral del Mar Negre fins al massís de l'Altai. La seva continuïtat queda interrompuda en pocs llocs per terres altes. També hi ha superfícies aïllades d'estepa a Hongria (la Pustaz) i a les planes de Manxúria. Al Canadà i Estats Units les estepes es coneixen amb el nom local de prairies i s'estenen de les Muntanyes Rocalloses (a l'oest) fins al bioma del bosc temperat caducifoli a l'est.

A l'hemisferi sud hi ha les pampes d'Argentina i Urugüai i el bush veld i high veld d'Àfrica del Sud, mentre que a la Conca del Murray-Darling del sud-est d'Austràlia i les Canterbury grasslands de Nova Zelanda

Temperatura[modifica | modifica el codi]

El clima d'estepa és un clima continental on estan ben marcades les temperatures extremes de l'hivern i l'estiu, essent, com s'ha dit, més moderades en l'hemisferi sud. Els estius són calents amb temperatures mitjanes al Juliol per sobre dels 20 °C a Winnipeg, Canadà per exemple i per sobre dels 22 °C el gener (estiu austral) a Petoria a Sud-àfrica. L'hivern és molt fred amb -20 °C a Winnipeg. Les temperatures mitjanes de gener per a Taixkent i Semei són, respectivament, 0 °C i -12 °C. A l'hemisferi sud el mes més fred oscil·la entre 1 °C i 12 °C. El clima d'estepa es caracteritza per la gran oscil·lacio de la temperatura anual (de 40 °C a Winnipeg) que, un cop més és molt més reduïda a l'hemisferi sud amb de 10 a 12 °C d'oscil·lació entre el mes més fred i el més càlid.

Precipitacions[modifica | modifica el codi]

Es troben en un marge que va des dels 250 als 750 litres. A l'hemisferi nord la precipitació de l'hivern cau en forma de neu i l'estepa queda coberta d'una capa de neu 4 o 5 mesos. La major part de la prcipitació cau a l'estiu.

Biomes semiàrids[modifica | modifica el codi]

Exemples de biomes semiàrids:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. DRY LANDS AND DESERTIFICATION - National Science Foundation, Flanders, Belgium; Geography Department, University of Gent, Belgium.
  2. Pradeep Sharma Human Geography
  3. Bureau of Meteorology - CDlimate classification maps