Estació humida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
A Vila Luso (Angola), l'estació humida està marcada en blau

L'estació humida, o estació de les pluges, és l'època de l'any, abastant un o més mesos, quan a un lloc determinat, hi cau la majoria de la precipitació anual.[1]

De vegades s'utilitza el terme estació verda amb finalitats més aviat turístiques.[2] Les zones amb estacions humides es troben disperses pels climes tropicals i subtropicals.[3] En contrast amb les zones de clima de sabana i monsònics o mediterranis (on l'estació seca és a l'estiu i la humida pot ser l'hivern la primavera o la tardor) als climes equatorials de la selva plujosa no hi ha una estació humida sinó que la pluja es reparteix de forma gairebé uniforme durant tot l'any.[4] En algunes zones amb una estació humida molt pronunciada hi pot haver una baixada de la precipitació cap a la meitat de l'estació quan la zona de convergència intertropical o el Monsó es desplacen durant la meitat de l'estació càlida.[5]

Quan l'estació humida ocorre en l'estació càlida (o estiu) la precipitació cau principalment durant el final de la tarda i el vespre. Durant l'estació humida millora la qualitat de l'aire, de les aigües i creixen significativament les plantes. Al final de l'estació hi ha aleshores les collites. Hi pot haver inundacions i desbordament de rius. Alguns animals es desplacen a les terres altes. Els nutrients del sòl disminueixen i l'erosió augmenta. La incidència de la malària s'incrementa en els llocs on l'augment de la humitat coincideix amb les altes temperatures. La prèvia estació seca fa que els aliments escassegin en l'estació humida quan les collites encara no han madurat.

Referències[modifica]

  1. Glossary of Meteorology (2009). Rainy season. Arxivat 2012-02-18 a Wayback Machine. American Meteorological Society. Retrieved on 2008-12-27.
  2. Costa Rica Guide (2005). When to Travel to Costa Rica. ToucanGuides. Retrieved on 2008-12-27.
  3. Michael Pidwirny (2008). CHAPTER 9: Introduction to the Biosphere. PhysicalGeography.net. Retrieved on 2008-12-27.
  4. Elisabeth M. Benders-Hyde (2003). World Climates. Blue Planet Biomes. Retrieved on 2008-12-27.
  5. J . S. 0guntoyinbo and F. 0. Akintola (1983). Rainstorm characteristics affecting water availability for agriculture. Arxivat 2009-02-05 a Wayback Machine. IAHS Publication Number 140. Retrieved on 2008-12-27.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació humida