Papallona

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre els animals. Si cerqueu l'estil de natació, vegeu «Papallona (natació)».
Infotaula de nom vulgarPapallona
Nom vulgar sense valor taxonòmic
Charaxes brutus natalensis.jpg
Organismes amb aquest nom
Modifica les dades a Wikidata

Les papallones són insectes de l'ordre Lepidoptera (del clade macrolepidòpters, que també inclou les arnes).

Les papallones adultes tenen ales grans, sovint de colors vius, i un vol conspicu i revoltant. El grup està format per la gran superfamilia Papilionoidea, que conté almenys la superfamilia Hesperioidea, i les anàlisis més recents suggereixen que també conté les papallones de la superfamilia Hedyloidea (arnes americanes).

S'han trobat fòssils de papallones del Paleocè, fa uns 56 milions d'anys.

Les papallones tenen el cicle de vida típic de quatre etapes dels insectes. Els adults alats (imago) posen ous a la planta que servirà d'aliment per a les seves larves (erugues). Les erugues creixen, de vegades molt ràpidament, i quan estan totalment desenvolupades passen a l'estat de pupa (crisàlide). Quan es completa la metamorfosi, la pell de la pupa es trenca i surt l'insecte, i després d'haver-se expandit i assecat, vola. Algunes papallones, especialment les dels tròpics, tenen diverses generacions durant un any, mentre que altres tenen una única generació, i algunes en llocs freds poden trigar diversos anys a passar per tot el seu cicle de vida.

Les papallones solen ser polimòrfiques, i moltes espècies utilitzen el camuflatge, el mimetisme i l'aposematisme per evadir els seus depredadors. Algunes, com la papallona monarca (Danaus plexippus) i la migradora dels cards (Vanessa cardui), emigren a grans distàncies. Moltes papallones són atacades per paràsits o parasitoides, incloses les vespes, els protozous, les mosques i altres invertebrats, o són preses d'altres organismes. Algunes espècies són plagues perquè en les seves fases larvàries poden danyar cultius o arbres; Altres espècies són agents de pol·linització d'algunes plantes. Les larves d'unes poques papallones mengen insectes nocius, i algunes són depredadores de formigues, mentre que altres viuen amb formigues en forma de mutualisme.

Culturalment, les papallones són un motiu popular en les arts visuals i literàries.

Filogènia[modifica]

Vegeu també: Lepidòpters prehistòrics

Els primers fòssils de Lepidòpters són d'una petita arna, Archaeolepis mane, del Juràssic (fa uns 190 milions d'anys).[1][2] Les papallones van evolucionar des de les arnes, de manera que mentre les papallones són monofilítiques (formant un sol clade), les arnes no ho són. Les papallones més antigues provenen del Palaeocè MoClay o Formació Fur de Dinamarca (aproximadament fa uns 55 milions d'anys). La papallona americana més antiga és la Prodryas persephone de l'Eocé tardà, dels llits fòssils de Florissant[3][4] (aproximadament fa uns 34 milions d'anys).[5]

Al principi de la nomenclatura binomial, Linnaeus va col·locar totes les papallones dins del gènere Papilio. La creació de nous gèneres i la seva agrupació en famílies ha permès gradualment esbossar l'organització interna de l'ordre dels lepidòpters (Lepidoptera).

Inicialment, basat en criteris morfològics superficials, aquest procés va conduir a la classificació tradicional, on Rhopalocera (papallones diürnes) i Heterocera (papallones nocturnes) constitueixen dos subordres, i l'agrupació anomenada Ditrysia reuneix el 99% dels lepidòpters.

Per una banda, els ropalòcers contenen la super-família Papilionoidea (en el sentit restringit conté les famílies Papilionidae, Pieridae, Lycaenidae, Riodinidae i Nymphalidae), i d'altra banda la Hesperioidea (família Hesperiidae). Més recentment, aquestes sis famílies han estat comparades amb l'Hedyloidea (família Hedylidae), que inclou una dotzena d'espècies neotropicals nocturnes.

Macrolepidoptera (Rhopalocera)
Papilionoidea

Papilionidae 

Pieridae


 


RiodinidaeLycaenidae
Nymphalidae

Hesperiidae
 

Coeliadinae
Euschemoninae
Eudaminae 

Pyrginae


 

Heteropterinae
TrapezitinaeHesperiinae

Hedylidae

GeometroideaDrepanoidea
AxiidaeCallidulidaeNoctuoidea
BombycoideaLasiocampoideaMimallonidaeLa classificació actual es basa en avenços en filogènia, que en gran mesura explota caràcters moleculars com els proporcionats per l'ADN. Els estudis més recents estableixen,[6][7] d'una banda, que les set famílies esmentades anteriorment formen un grup monofilètic dins dels lepidòpters i, d'altra banda, que les relacions de parentiu prenen la forma següent:

Papilionoidea

Papilionidae

HedylidaeHesperiidae

Pieridae
Nymphalidae
RiodinidaeLycaenidaeLa posició basal de la Papilionidae en aquest arbre filogenètic obliga a la integració de l'Hesperiidae i de l'Hedylidae a la super-família Papilionoidea, que coincideix amb l'antiga Rhopalocera en sentit ampli.

Actualment es pot veure la Rhopalocera com una superfamília (la de Papilionoidea) entre els trenta que inclou l'ordre Lepidoptera. Així, la Rhopalocera forma un grup monofilètic, per tant científicament coherent. D'altra banda l'Heterocera només es defineix en oposició a la Rhopalocera i forma un grup parafilétic, per tant injustificat.[8][9]

Famílies de papallones
Imatge Família Característiques
Macrosoma bahiata.jpg Hedylidae Petites i marrons, com les arnes geomètrides; antenes no rectes; abdomen llarg i prim
Hesperia comma-01 (xndr).jpg Hesperiidae Petites, enlairament ràpid; antenes rectes
Maculinea arion Large Blue Upperside SFrance 2009-07-18.jpg Lycaenidae Petites i de color brillant; sovint tenen caps falsos amb ulls i petites cues semblants a antenes
AD2009Aug01 Vanessa atalanta 01.jpg Nymphalidae Normalment, tenen les potes posteriors reduides i sembla que tinguin quatre potes; sovint són de colors brillants
Papilio troilus01.jpg Papilionidae Sovint tenen «cues» a les ales; l'eruga genera un mal gust amb l'òrgan osmeteri; la pupa es protegeix amb un capoll de seda
Large white spread wings.jpg Pieridae Sobretot són blanques, grogues o taronges; algunes són molt nocives per les Brassica; la pupa es protegeix amb un capoll de seda
Necyria bellona manco NovaraExpZoologischeTheilLepidopteraAtlasTaf36.jpg Riodinidae Sovint tenen taques metàl·liques a les ales; sovint són grogues, taronges i blaves

Divisions i morfologia[modifica]

Les papallones se separen en dues classes:

Les papallones viuen actualment a tots els continents, des del nivell del mar fins a les muntanyes més altes i des dels tròpics fins a les regions àrtiques. Per aquesta raó i perquè són ben conegudes, són uns dels millors organismes bioindicadors.

Es caracteritzen per tenir unes ales cobertes d'escates, que poden ser de molts colors. La vistositat d'algunes espècies les ha fet famoses arreu del món. Cal dir, però, que no totes són de colors bonics i llampants. Per exemple, les papallones nocturnes solen ser més petites, de colors apagats i discrets.

Els colors de les papallones poden tenir diferents funcions; per exemple, poden servir per al camuflatge o bé per espantar un depredador imitant els ulls d'un gran animal.

Les papallones adultes de la majoria d'espècies s'alimenten bàsicament del nèctar de les flors. Per fer-ho disposen d'un aparell bucal modificat en què hi ha l'espiritrompa, un conducte llarg que s'enrotlla en espiral i que es pot desenrotllar per succionar el nèctar, de manera semblant a com es fa amb una canya de les que es fan servir per beure. De vegades, l'espiritrompa és tan llarga com tot el cos de la papallona.

Les papallones tenen una funció molt important dins els ecosistemes: la pol·linització. Anant de flor en flor, les papallones barregen els diferents pòl·lens, i fecunden així les flors.

Se'n coneixen, de moment, unes 20.000 especies, però encara en queden moltes per descobrir.

Cicle biològic[modifica]

Les papallones tenen un cicle de vida de metamorfosi completa, és a dir, que durant la seua vida passen per quatre estats amb una morfologia força diferenciada:

El cicle sencer pot durar des de poques setmanes fins a diversos anys. Cada canvi en el cicle s'ha de fer en un moment concret; per exemple, l'eruga ha d'aparèixer quan broti la planta nutrícia, i l'adult, quan les flors de les quals s'alimenta s'obrin i no faci gaire mal temps. Per aconseguir-ho, les papallones es guien pel fotoperíode, la temperatura i la pressió atmosfèrica.

Una bona definició d'eruga és "estómac ambulant". Efectivament, l'eruga té una voracitat extrema i el primer que fa en néixer és menjar-se la closca de l'ou. El creixement de l'eruga és rapidíssim i espectacular: multiplica el seu pes per tres mil des que neix.

Durant la fase de crisàlide es produeix el que es coneix com a metamorfosi completa: tots els teixits de la larva es desfan i només resta intacte un grup de cèl·lules, els discos imaginals, a partir de les quals es construeix la papallona adulta. Quan es troba en fase de pupa, la papallona pot viure sota terra, agafada sota una fulla…

La papallona adulta no creix mai i només li cal xuclar algunes flors o fruites madures per tenir energia per aconseguir aparellar-se i pondre els ous, en el cas de la femella; un cop fet això, moren tot seguit. Fins i tot, moltes papallones adultes no s'alimenten mai i viuen de les reserves de l'eruga.

Llista d'algunes espècies comunes a Catalunya[modifica]

Imatge Nom Nom comú
Small Tortoiseshell flip666.jpg Aglais urticae Papallona de les ortigues, Vanessa de les ortigues
Agrius convolvuli MHNT dos.jpg Agrius convolvuli Borinot de les corretjoles, barrinol de la corretjola, borinot gris
Orange tip (Anthocharis cardamines) male.jpg Anthocharis cardamines Palometa
Anthocharis.euphenoides.mounted.jpg Anthocharis euphenoides Palometa
Fluture albastru.jpg Apatura ilia Tornassolada petita
Aphantopus hyperantus I.jpg Aphantopus hyperantus Papallona d'ullets
Pieridae - Aporia crataegi-002.jpg Aporia crataegi Blanqueta de l'espinaler
Nymphalidae - Argynnis aglaja.JPG Argynnis aglaja Nacrada gran
Argynnis pandora male.JPG Argynnis pandora Cardenal
Silver-washed fritillary (Argynnis paphia) male.jpg Argynnis paphia Nacrada
Aricia cramera.jpg Aricia cramera Rogeta de l'esteperol
Green hairstreak (Callophrys rubi) 3.jpg Callophrys rubi Blaveta verda
Carcharodus alceae (2009-07-20) 02.jpg Carcharodus alceae Blaveta borda
Holly blue butterfly (Celastrina argiolus) female.jpg Celastrina argiolus Blaveta de l'heura
Nymphalidae - Charaxes jasius.JPG Charaxes jasius Papallona de l'arboç, papallona de l'arbocera
Pieridae - Colias croceus (male).JPG Colias crocea Grogueta, papallona de l'alfals
20 petit paon de nuit.jpg Eudia pavonia Petit paó de nit, papallona de Sant Antoni
Gonepteryx.cleopatra.mounted.jpg Gonepteryx cleopatra Llimonera taronja
Common brimstone butterfly (Gonepteryx rhamni) male.jpg Gonepteryx rhamni Llimonera
Hyles euphorbiae 02.jpg Hyles euphorbiae Borinot de les lletereses
Peacock butterfly (Aglais io) 2.jpg Inachis io Paó de dia
Iphiclides podalirius.jpg Iphiclides podalirius Xuclallet, papallona zebrada
Davidraju 2082.jpg Lampides boeticus Blaveta de la ginesta
Wood white (Leptidea sinapis) P.jpg Leptidea sinapis Blanqueta de bosc
Lycaenidae - Leptotes pirithous-003.JPG Leptotes pirithous Blaveta del romaní
Lasiommata megera LC0311.jpg Lasiommata megera Papallona del margall
Southern white admiral (Limenitis reducta) underside Greece.jpg Limenitis reducta Nimfa dels rierols, papallona atzur
Small copper (Lycaena phlaeas eleus) 2.jpg Lycaena phlaeas Rogeta, rotgeta
IC Macroglossum stellatarum1 NR.jpg Macroglossum stellatarum Bufaforats
Meadow brown butterfly (Maniola jurtina) female.jpg Maniola jurtina Papallona d'alzinar
Purple hairstreak (Favonius quercus) male.jpg Neozephyrus quercus Blaveta dels roures[10]
Нимфа антиопа, траурница.jpg Nymphalis antiopa Papallona dels pollancres, papallona dels polls, vídua de dol
Argynnis.pandora.jpg Pandoriana pandora Papallona grossa de les violetes
PapilioMachaon2016 001.JPG Papilio machaon Papallona rei, papallona tigre[11]
Speckled wood butterfly (Pararge aegeria tircis) male 2.jpg Pararge aegeria Bruna boscana, papallona del gram, papallona de l'agram, papallona de la grama
Parnassius apollo Pirineus.JPG Parnassius apollo Papallona Apol·lo
Large white spread wings.jpg Pieris brassicae Blanqueta de la col, papallona de la col
Green-veined white butterfly (Pieris napi) topside.JPG Pieris napi Blanqueta del rave, papallona del rave
Pieris.rapae.mounted.jpg Pieris rapae Blanqueta de la ravenissa, papallona de la ravenissa
Polygonia c-album qtl2.jpg Polygonia c-album Papallona retallada
Polyommatus bellargus male, Aveyron, France - Diliff.jpg Polyommatus bellargus Blaveta
Polyommatus hispana mascle.jpg Polyommatus hispana Blaveta del gram
Common blue butterfly (Polyommatus icarus) female.jpg Polyommatus icarus Rogeta de l'ugó
DJ001 Pontia daplidice UN.jpg Pontia daplidice Papallona de la mostassa
Giant Peacock Moth cropped.jpg Saturnia pyri Gran paó de nit
Satyrium esculi.jpg Satyrium esculi Papalloneta de l'alzina, marroneta de l'alzina
White Letter Hairstreak (9430716950).jpg Satyrium w-album Papalloneta de l'om, marroneta de l'om
AD2009Aug01 Vanessa atalanta 01.jpg Vanessa atalanta Papallona reina
0 Belle-dame (Vanessa cardui) - Echinacea purpurea - Havré (3).jpg Vanessa cardui Papallona dels cards
Zer rum1.jpg Zerynthia rumina Papallona de les aristolòquies, arlequí[12]
Sechsfleck Widderchen2.jpg Zygaena filipendulae Gitana, gitaneta

Espècies introduïdes[modifica]

Imatge Nom Nom comú
Antheraea pernyi female sjh.JPG Antheraea pernyi Paó de nit xinès, papallona de la seda de les alzines.
Espècie de la Xina introduïda per a la producció de seda al segle xix.
Lycaenidae - Cacyreus marshalli.JPG Cacyreus marshalli Blaveta dels geranis.
Espècie sud-africana introduïda accidentalment.

Noms dialectals a l'ALDC[modifica]

En alguns parlars valencians hom distingeix entre palometes (les de nit) i papallones (les de color)[13]

La papallona en la cultura[modifica]

La papallona es considera l'encarnació de l'ànima en moltes cultures orientals (de fet, la paraula grega que significa "papallona" també vol dir "esperit" o "ànima"). Per això pot ser vista com a portadora de bona sort (contacte amb l'altre món) o com un presagi perillós (un mort que torna). A la Xina, però, simbolitza l'amor, en una imatge semblant a la del cor occidental, i per als asteques era una imatge del foc i les divinitats associades.

A molts països és una al·legoria de la bellesa i la fragilitat, per això és una imatge metafòrica de la dona jove. La seva vida és també símbol de transformació i canvi: sortir de la crisàlide per esdevenir millors.

L'anomenat efecte papallona és una imatge per explicar que tot està relacionat. La papallona també ha inspirat models tecnològics de coloració sense pigments i ha donat nom a un tipus de navalla que recorda les seves ales quan s'obre.

Les espècies més grans i espectaculars pels seus colors viuen a les regions subtropicals, i hi ha gent que té el col·leccionisme de papallones com a entreteniment.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Grimaldi, David A.; Engel, Michael S.. Evolution of the Insects. Cambridge University Press, 2005, p. 561. ISBN 978-0-521-82149-0. 
 2. Davies, Hazel; Butler, Carol A. Do Butterflies Bite?. Rutgers University Press, 2008, p. 48. ISBN 978-0-8135-4268-3. 
 3. Meyer, Herbert William; Smith, Dena M . Paleontology of the Upper Eocene Florissant Formation, Colorado. Geological Society of America, 2008, p. 6. ISBN 978-0-8137-2435-5. 
 4. «Lepidoptera – Latest Classification». Discoveries in Natural History & Exploration. University of California. [Consulta: 15 juliol 2011].
 5. McIntosh, W. C.; et al «Calibration of the Latest Eocene-Oligocene geomagnetic Polarity Time Scale Using 40Ar/39Ar Dated Ignimbrites». Geology, 20, 5, 1992, pàg. 459–463. DOI: 10.1130/0091-7613(1992)020<0459:cotleo>2.3.co;2.
 6. Heikkilä, M.; Kaila, L.; Mutanen, M.; Peña, C.; Wahlberg, N. «Cretaceous Origin and Repeated Tertiary Diversification of the Redefined Butterflies» (en anglès). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 279.1731, 2012, pàg. 1093–1099. DOI: 10.1098/rspb.2011.1430.
 7. Kawahara, A. Y.; Breinholt, J. W. «Phylogenomics Provides Strong Evidence for Relationships of Butterflies And Moths» (en anglès). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 281.1788, 2014, pàg. 20140970. DOI: 10.1098/rspb.2014.0970.
 8. Heikkilä, M.; Kaila, L.; Mutanen, M.; Peña, C.; Wahlberg, N. «Cretaceous Origin and Repeated Tertiary Diversification of the Redefined Butterflies». Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 279.1731, 2012, pàg. 1093–1099. DOI: 10.1098/rspb.2011.1430. PMC: 3267136. PMID: 21920981.
 9. Kawahara, A. Y.; Breinholt, J. W. «Phylogenomics Provides Strong Evidence for Relationships of Butterflies And Moths». Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 281.1788, 2014, pàg. 20140970. DOI: 10.1098/rspb.2014.0970. PMC: 4083801. PMID: 24966318.
 10. Q. quercus
 11. Noms de papallones
 12. Termcat
 13. «palometa». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Enllaços externs[modifica]