Transgènere

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Grafit defesant els nens i les nenes transgènere

El transgenerisme és un concepte que té dos significats.

D'una banda, designa aquella condició en què la persona li agrada transvestir-se de manera permanent, al mateix temps que reitera la seva identificació amb el seu sexe biològic. És a dir, viu com si fos de l'altre gènere, però sense renunciar al paper de gènere que li correspondria, socialment, per raó del seu sexe biològic. Per exemple, un noi anomenat Adrián, que roman transvestit tot el dia, al mateix temps que exigeix ser tractat amb el seu nom masculí.

També es parla de transgenerisme com un gran concepte que inclou als qui es transvesteixen, als qui no estan identificats amb el seu sexe biològic i, en general, a tot aquell que rebutgi el gènere que se li ha assignat socialment en funció del seu sexe biològic.

És important assenyalar que poden trobar-se transvestits heterosexuals i transvestits homosexuals, el mateix que transsexuals heterosexuals i transsexuals homosexuals.

Alhora, el transgenerisme és un moviment social que busca els drets de transgeneristes i l'afirmació de l'orgull transgènere.

Transgènere[modifica]

Transgènere és, doncs, un terme que es refereix a la persona que, per definir-se, va més enllà de la identificació sexual de l'individu com a home, dona o intersexual. A més, també va més enllà de l'orientació sexual com a LGTB.

LGBT[modifica]

Article principal: LGBT

LGBT (o les seues múltiples variants) és l'acrònim emprat per a referir-se col·lectivament a les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals. Aquell terme, tot i que suscita un poc de controvèrsia, és més acceptat popularment i global que els termes queer o lesbigai, i és més exhaustiu que homosexual o simplement gai.

Història[modifica]

Al seu llibre de 1995 "Apartheid of sex", l'advocat de biopolítica i escriptor Martine Rothblatt[cal citació] descriu transgenerisme com un moviment social que busca els drets de transgeneristes i l'afirmació de l'orgull transgènere. Per a moltes persones[Qui?] al moviment transgenerista - o "trans" -, aquesta etiqueta abasta no només a les persones transsexuals i transgènere, sinó també transvestits, drag queens, drag kings, les persones intersexuals i qualsevol no-convencional de gènere (és a dir, qualsevol persona que es comporta d'una manera que va en contra de les normes socials sobre el gènere assignat després del naixement).

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]