Misogínia

De Viquipèdia
Eva Prima Pandora, de Jean Cousin (Louvre). Eva és representada com a Pandora, origen dels mals

Misogínia prové del grec μισογυνία, i significa 'odi a la dona'. La misogínia doncs es defineix com l'odi o l'aversió cap a les dones.

D'acord amb la teoria feminista, la misogínia pot manifestar-se de diverses maneres, que inclouen denigració, discriminació, violència contra la dona, cultura de la violació i l'objectificació sexual de la dona.[1][2]

La misogínia va existir en moltes de les mitologies del món antic, així com en algunes de les religions. A més, molts dels pensadors més influents de la filosofia occidental han estat catalogats com a misògins.[1][3]

Concepte de misogínia[modifica]

Moltes feministes utilitzen la paraula «misogínia» per a designar una forma de masclisme extrema; tanmateix, aquesta concepció és errada, ja que els misògins consideren les dones com un ens aberrant que rebutgen i detesten, pel qual fins i tot la concepció i la família són aspectes odiats pels misògins.

La misogínia ha estat considerada com un retard cultural arrelat al concepte de superioritat masculina, segons el qual el rol de la dona és dedicar-se exclusivament a la llar i a la reproducció; tanmateix, el misogin no es mostra partidari del masclisme i el predomini de l'home sobre el de la dona. Els misògins creuen que l'home s'ha d'alliberar totalment del gènere femení i, per tant, portar una vida generalment basada en el celibat i gairebé en un estat d'ascesi. Arthur Schopenhauer, un dels més grans filòsofs del segle xix, expressa la seva misogínia d'aquesta manera:

« [...] quant més noble i perfecte és un ésser, més tardat i lent és a arribar a la maduresa. Un home difícilment no arriba a la maduresa de la seva potència raonadora i les seves facultats mentals abans dels vint-i-vuit anys, mentre que una dona ho fa als divuit [...] »

La misogínia mai no ha estat aplicada a cap societat. Gairebé tots els estatuts de vida han estat complements d'una societat masclista i no com a misògina. Per això, la crítica de la majoria dels filòsofs misògins, entre ells Schopenhauer i Nietzsche.

La misogínia té una arrel lligada al pessimisme i al corrent misantrop de la filosofia. La majoria de misògins tendeixen a la misantropia, és a dir, no sols senten menyspreu pel gènere femení, sinó per la humanitat en general.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Code, Lorraine. Encyclopedia of Feminist Theories. 1st. Londres: Routledge, 2000, p. 346. ISBN 0-415-13274-6. 
  2. Kramarae, Cheris. Routledge International Encyclopedia of Women. Nova York: Routledge, 2000, p. 1374–1377. ISBN 0-415-92088-4. 
  3. Clack, Beverley. Misogyny in the Western Philosophical Tradition: A Reader. Nova York: Routledge, 1999, p. 95–241. ISBN 0415921821. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Misogínia