Feminicidi

Feminicidi o femicidi és l'assassinat d'una dona per raons sexistes.[1] És un delicte i una de les formes més greus de violència masclista.[2]
Representa una escala de la violència de gènere o maltractament de dones. Les dones entre els 15 i els 44 anys tenen una major probabilitat de ser mutilades o assassinades d'una forma o altra per homes que de morir de càncer, malària, accidents de trànsit o guerra combinats.
Etimologia[modifica]
És un neologisme creat amb la paraula femení i la terminació -cidi ('mort, assassinat'). Està relacionat amb el terme genericidi encunyat per Mary Anne Warren el 1985 en el seu llibre Gendercide: The Implications of Sex Selection ('Genericidi: les implicacions de la selecció per sexes').
Causes[modifica]
És el resultat de:
Quantitat d'assassinats[modifica]
D'acord amb el Centre de Ginebra per al Control Democràtic de les Forces Armades, DCAF, entre 113 i 200 milions de dones "desapareixen" demogràficament.[3] Això implica que cada any entre 1,5 i 3 milions de dones i nenes són víctimes de la violència de gènere. La falta de cures mèdiques implica la mort de 600.000 dones a l'any durant el part.
Genocidis i agressions contra les dones[modifica]
El femicidi s'utilitza per a descriure els assassinats a Ciutat Juárez (Chihuahua, Mèxic) i ciutat de Guatemala (Guatemala), pel fet que es pot considerar aquestes morts com una forma de genocidi de dones. En ambdós casos, la justícia local no està investigant els crims. La majoria de les dones pateixen també agressió sexual i moltes vegades violació. Algunes són mutilades, torturades o fins i tot esquarterades. En la ciutat de Guatemala, un 20% de les més de 500 dones assassinades en el 2004 i 2005 van ser assassinades a parells, a causa d'una "relació íntima", d'acord amb Claudia Acevedo de Lesbiradas.
També hi ha sospites que hi ha femicidi entre les dones indígenes canadenques. Cinc-centes dones aborígens han estat declarades desaparegudes o han estat assassinades des de 1980, un nombre desproporcionat si es té en compte la reduïda població indígena canadenca. Estudis sociològics expliquen que aquestes dones són vistes com a blanc fàcil per a la violència perquè la seva ètnia les situa en el més baix de la jerarquia social i econòmica. Moltes de les dones desaparegudes han estat considerades com a prostitutes i la seva desaparició no ha estat investigada. Un dels factors que ha dut l'atenció internacional a les dones del Canadà va ser l'assassinat de Helen Betty Osborne el 1971.
A Espanya s'han registrat noranta-set feminicidis i altres assassinats a dones durant l'any 2017.[4]
Referències[modifica]
- ↑ «Diccionari normatiu valencià». [Consulta: 6 juny 2022].
- ↑ «El masclisme mata el doble de dones que les que reconeixen els registres oficials de violència de gènere». La Directa. Arxivat de l'original el 2017-12-31. [Consulta: 6 març 2018].
- ↑ «No place for your daughters». The Economist. ISSN: 0013-0613.
- ↑ Listado de feminicidios y otros asesinatos de mujeres cometidos por hombres en España en 2017 Arxivat 2017-12-31 a Wayback Machine. (castellà)