Abús

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Maltractament)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre l'abús. Vegeu-ne altres significats a «Abús (grup de rock)».

L'abús o maltractament és l'acció o l'efecte de mofar-se o perjudicar alguna persona on hi ha dipositada una situació d'expectativa de confiança. Allò comú que es troba en totes les formes d'abús són el poder i l'autoritat. L'abús es dóna quan una persona més forta i poderosa aprofita l'avantatge que té sobre una altra persona no tan forta o poderosa.

La relació d'abús implica imposició i inducció ja sigui en l'aspecte físic, en l'emocional, en el sexual o en el moral, o bé per omissió com és l'abandonament físic o emocional de les persones dependents. Algunes formes d'abús són molt difícils de detectar.

L'abús físic pot començar sent difícil de percebre, com per exemple no satisfent les necessitats bàsiques de la persona més dèbil. El maltractament físic es caracteritza per l'ús de la violència física, prepositiva, repetitiva i amb la finalitat de causar dolor o submissió. Quan es creua la ratlla de la violència física comencen els abusos amb cops suaus amb la mà, pessics o estirades de cabells. Amb la repetició, aquestes accions es van fent cada vegada més violentes i més invasores de la intimitat de l'altri produint que la víctima faci coses que no vol fer, però que accepta per evitar les agressions. Aquesta escalada abusiva pot arribar a la mort.

L'abús emocional pot anar acompanyat o no d'abús físic. L'objectiu consisteix a desacreditar l'altre, i la persona abusada no sap mai si el que fa o diu està bé, dubte d'ella mateixa i dels altres. Mostres d'això en serien les insinuacions, la mentida els crits continuats, els sobrenoms o anomenar de forma desagradable que no agrada, les amenaces de dany, l'abandonament en situació de dependència o l'amenaça de l'abandonament o els absurds. Aquest tipus de maltractament busca provocar dolor emocional.

Mitjançant un procés d'abús moral o psicològic, un individu pot aconseguir una autèntica aniquilació psíquica de la seva víctima. És habitual l'ús de bromes hostils, insults, crits o paraules insultants, o la desvaloració de mèrits, la burla de les habilitats i el menyspreu per les coses aconseguides. Tots aquests abusos a vegades són tan subterranis i sistemàtics que la víctima no els pot registrar, i en moltes ocasions es pensa que està boja. Tot això acabarà provocant conseqüències greus a la salut psicològica de les víctimes.

L'abús sexual és una imposició sexual no desitjada en el context d'una relació desigual de poder. Aquest tipus d'abús té més ressò per efectuar-se a menors, però també és freqüent d'homes a dones i entre parelles del mateix sexe. Cal destacar que quan el marit imposa a la dona realitzar relacions sexuals per la força també és abús ni que sigui dins del matrimoni.

L'abús dels nens és un fenomen històricament llunyà, però que encara preval fortament en les societats actuals pel fet que es tendeix a considerar els nens propietat dels pares. Aquest tipus d'abús té greus conseqüències físiques i psicològiques.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abús Modifica l'enllaç a Wikidata