Identitat sexual

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La identitat sexual és el conjunt de característiques sexuals que ens fan diferents als altres; el sentiment d'una persona de pertinença a un determinat sexe, ja sigui del gènere masculí o femení que tingui assignat pel cos sexuat, les característiques personals, les experiències afectives de la infantesa, així com pels factors del nostre entorn social (família, grup d’amics, escola, mitjans de comunicació...).

Aquesta anomenada identitat s’anirà configurant i definint des del naixement de la persona, al llarg d’un procés de descobriment, d’aprenentatge i socialització que es veurà influenciat pels factors esmentats anteriorment.

Factors[modifica]

És un factor molt important en la nostra manera de ser. Segons les nostres preferències sexuals, els nostres sentiment o actituds sexuals son el conjunt que defineix la nostra Identitat Sexual.

Hi juguen diversos factors en la creació de la nostra Identitat Sexual com: els factors biològics, ambientals i psicològics. Habitualment la identitat sexual concorda amb el gènere de l'individu, però pot no ser així en la transsexualitat, en la intersexualitat o en els processos de qüestionament on durant l’adolescència es passa de sentir una sexualitat més centrada en el propi cos a començar a interessar-se per compartir aquesta sexualitat amb una altra persona i per experimentar amb ella ja que es el moment on descobrim el nostre cos al mateix temps que descobrim els nostres sentiments, gustos i preferències.  És en aquesta etapa de creixement on s’anirà definint de manera més explícita l’orientació del desig sexual i l'elecció amorosa de cada individu, que pot anar variant.  Pot ser freqüent i normal que en aquestes edats es puguin sentir atraccions per persones del propi sexe o del sexe contrari. Tenir somnis, fantasies o primeres experiències sexuals amb persones d’un o altre sexe no determinarà l’orientació sexual definitiva, ja que aquesta s'anirà definint al llarg del temps, dels sentiments i de les experiències viscudes. Per tant, l'orientació del desig sexual tindrà un recorregut particular per a cada persona.

Formació de la identitat sexual[modifica]

Richard C. Friedman, a Male Homosexuality publicat el 1990,[1] escrivint des d'una perspectiva psicoanalítica, sosté que el desig sexual comença més tard del que els escrits de Sigmund Freud indiquen, no en la infància, no obstant entre les edats dels 5 i 10 i no se centra en una figura paterna, sinó en iguals. Com a conseqüència d'això, raona, els homes homosexuals no són anormals, mai havent estat atrets sexualment per les seves mares, de totes maneres.[2]

Conflictes en la identitat sexual[modifica]

Una gran quantitat de persones neixen amb combinacions de trets dels dos sexes, havent d'afrontar les complicacions que sorgeixen quan la societat es burla o escandalitza del seu físic o insisteix a assignar a un individu un sexe amb el qual no s'identifica com ara les persones transsexuals.

En el cas de les persones transsexuals, els seus problemes solen reduir-se quan poden passar pel procés de reassignació de sexe, el qual inclou la cirurgia de reassignació sexual,  anomenada "operació de canvi de sexe".

D'altra banda la identitat sexual sol intentar diferenciar-se de l'orientació sexual, en la qual poden donar-se individus heterosexuals, homosexuals, bisexuals i asexuals. D'igual manera que l'orientació sexual, la identitat sexual no es pot triar.

Equivocadament, hi ha persones que defineixen la transsexualitat amb una homosexualitat extrema; és a dir, segons aquestes persones, una persona transsexual admira tant a l'altre sexe que acaba identificant-se amb ell.

No obstant això, recerques apunten al fet que la identitat i l'orientació sexual són fetes absolutament diferents, per la qual cosa poden donar-se persones transexuals amb diferents orientacions sexuals. De fet, hi ha estudis que indiquen que més d'un 30% de la població transexual és homosexual o bisexual, molt per damunt al 5% o 10% que sol donar-se en la població no transexual.

De vegades la frontera entre la identitat sexual i la identitat de gènere no es mostra molt clara. En aquest punt, la teoria Queer rebutja la categorització de l'individu en categories universals com a "homosexual", "heterosexual", "home" o "dona". Segons aquesta teoria, la identitat sexual de les persones és el resultat d'una construcció social.

En aquest cas no existirien papers sexuals essencial o biològicament inscrits en la naturalesa humana. És a dir, totes les identitats relatives a la sexualitat, gènere i/o orientació sexual són igualment anòmales, ja que són un producte soci-històric.

La transfobia encara no ha estat integrada en el discurs públic. Tradicionalment, s'ha vist la transexualitat com un problema psiquiàtric, la trucada disforia de gènere. No obstant això, recents recerques en neurociencia sobre cervells de transexuals indiquen que la composició d'aquests mostra sovint la composició del sexe amb el qual s'identifica l'individu en lloc de la del sexe de naixement.

Això recolza la teoria que el cervell d'un individu pot desenvolupar-se en un sentit diferent al dels seus genitals, per la qual cosa la transsexualitat és d'origen innat i no psicològic.

En realitat, la discriminació cap als/as transexuales està en estreta relació amb el sexisme i l'homofòbia. De fet es correlacionen. Aquesta associació es deu al fet que aquestes formes de discriminació se serveixen de les mateixes creences o ideologia: la heteronormalitat.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Identitat sexual Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Friedman, Richard C. Male Homosexuality. New Haven: Yale University Press, 1990, p. 312. ISBN 0300047452 [Consulta: 16 abril del 2009]. 
  2. Goode, Erica «On Gay Issue, Psychoanalysis Treats Itself». - The New York Times, 12 desembre del 1998 [Consulta: 16 abril del 2009].