Gai

De Viquipèdia
Per a altres significats, vegeu «Gai (desambiguació)».
Festa d'homes gais amb algunes amigues a Washington, DC, EUA
Bandera per a homes homosexuals.

Un gai és un home homosexual que es reconeix públicament com a tal, reivindica la plena acceptació de la seva opció sexual i -per tant- el dret de ser tractat com qualsevol altra persona.[1] Són individus que estan plenament d'acord amb el seu gènere biològic i -per això- no s'aplica ni a transvestits ni a transsexuals.

La principal diferència entre els termes homosexual i 'gai' és que el segon, com que és originalment un sinònim de 'alegre', 'divertit', 'xiroi' -tant en català com en anglès- és un mot positiu, que fou escollit originàriament per la comunitat gai de San Francisco per referir-se a si mateixos; en canvi 'homosexual' és un neologisme, encunyat al segle xix, que originàriament tenia connotacions negatives que feien pensar en una patologia, malaltia o tara. Tot i que als països anglòfons gay es pot aplicar també a les lesbianes, en català 'gai' es refereix quasi exclusivament al gènere masculí.[2] Per aquest motiu, quan hom es vol referir al conjunt dels homosexuals, tant masculins com femenines, s'acostuma a emprar l'expressió 'gais i lesbianes'.

A Catalunya, la història de l'homosexualitat ha estat estudiada, entre d'altres, per Albert Torras i Corbella, a "Gais i lesbianes de la història de Catalunya" (Ed. Llibres de L'Índex)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gai