Manlleu (lingüística)

De Viquipèdia

Un manlleu[1] és un element lingüístic manllevat que passa d'una llengua a una altra llengua i que s'hi integra.[2] Hi ha principalment manlleus lèxics[3] i molt menys freqüents manlleus gramàtics.[4]

Els neologismes per designar conceptes nous poden ser de producció pròpia, calcs semàntics o manlleus. Quan es considera que el manlleu no és útil o empobreix la llengua, es parla de barbarisme. Quan es reemplaça un manlleu per un neologisme propi, es parla de purisme.

Referències[modifica]

  1. «manlleu». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Payratò, Lluís «Barbarismes, manlleus i interferències. Sobre la terminologia dels contactes interlingüístics» (pdf). Els Marges, 34, 1984, pàg. 45-58. «[com] que el català disposa de la parella préstec-manlleu (cf. cast. préstamo), convé no contribuir a la poca fortuna de la imatge utilitzant préstec per a referir-se a aquest fenomen (els anglesos no en diuen pas lending, ni els francesos prêt!). En anglès és borrowing i en alemany Entlehnung»
  3. «manlleu». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Junyent, Maria Carme,. «5.5.2 El manlleu». A: Lingüística històrica. Barcelona: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2006, p. 70 ss. (núm. 214 de Textos docents). ISBN 9788447530632. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manlleu