Bisexualitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La bisexualitat és l'orientació sexual que fa referència al desig sexual o romàntic cap a les persones independentment del seu gènere, no necessàriament de la mateixa forma, amb la mateixa intensitat ni al mateix temps.[1]

Dins de la tradició occidental, se sol donar carta de naturalesa a la bisexualitat des de l'antiga Grècia, ja que, segons les fonts existents, aquest tipus de relacions eren practicades fins i tot pels mateixos reis o governadors de Grècia (un d'ells va ser Alexandre el Gran). Encara que s'ha observat en gran varietat de formes en totes les societats humanes de les quals queda registre escrit, la bisexualitat només ha estat objecte d'estudi seriós des de la segona meitat del segle xx, i encara hi ha desacords sobre la seva prevalença i naturalesa. Actualment, en el marc del postmodernisme, hi ha una teoria que la dissol dintre de la fluïdesa sexual, segons la qual les persones poden preferir indistintament homes i dones, o només homes o només dones en diferents instants i èpoques vitals.[cal citació]

Alguns estudis, entre aquests, els estudis Comportament sexual de l'home (1948) i Comportament sexual de la dona (1953) d'Alfred Kinsey han mostrat que la major part de la població sembla ser, almenys, lleugerament bisexual. La majoria té certa atracció cap a ambdós sexes, encara que se'n sol preferir un. Segons les enquestes de Kinsey, el 5%-10% de la població pot ser considerada com a exclusivament heterosexual o homosexual, de manera que per a ell la resta dels homes i dones estudiats eren bisexuals. Només un 5% d'aquests no tenien cap preferència especial entre homes i dones.

Bandera bisexual[modifica]

Va ser creada l'any 1998 per Michael Page, la Bandera de l'orgull bisexual consta de tres colors: Magenta, lavanda i blau.

Sistema de color magenta lavanda blau
Pantone 226 258 286
HTML #D0006F #8C4799 #0033A0
Bisexualitat

Dia internacional de la bisexualitat[modifica]

El dia internacional de la bisexualitat se celebra cada 23 de setembre des de l'any 1999. El 23 de setembre es commemora la mort de Sigmund Freud l'any 1939, el primer teòric que va parlar sobre l'existència de la bisexualitat.

Escala Kinsey[modifica]

L'escala Kinsey va ser publicada l'any 1948 per Alfred Kinsey, mesura l'orientació sexual partint de 0 (exclusivament heterosexual) a 6 (exclusivament homosexual). Les persones que se situen de l'1 al 5 són bisexuals.

Bifòbia[modifica]

Article principal: Bifòbia

La bifòbia és un neologisme que fa referència al rebuig cap a les persones bisexuals o cap a la bisexualitat mateixa. Es refereix al punt de vista que les persones han de pertànyer obligatòriament a alguna de les altres dues orientacions sexuals: heterosexualitat o homosexualitat (monosexualitat obligatòria). Les persones bisexuals poden ser objecte d'atacs bifòbics, ja que se'ls exigeix una suposada "definició" de la seva orientació sexual en termes dicotòmics d'una o d'altra, però, la bisexualitat és una orientació tan definida com les altres; a part d'això, altres motivacions per a tal rebuig són donades per un "estereotip" molt difós sobre la comunitat bisexual: la suposada promiscuïtat inherent a la seva condició sexual, i rumors malintencionats sobre el fet que la comunitat bisexual és responsable de difondre, entre les comunitats homosexual, heterosexual i la mateixa comunitat bisexual, diferents malalties sexuals com la sífilis, la sida o l'herpes genital, entre d'altres, per la mateixa promiscuïtat de la qual són acusats, a més de la seva capacitat en la major part dels casos de transcendir la seva pròpia comunitat i endinsar-se dins de les comunitats homosexual i/o heterosexual, indistintament, amb finalitats sexuals i/o a la recerca de pertinença a una comunitat diferent a la seva.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisexualitat
  1. «Bisexualitat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Wuwei Climent, Natàlia. «Bisexualidad y promiscuidad: brechas a la monogamia y al consumo relacional» (en castellà). El Salto, 07-01-2019. [Consulta: 8 gener 2019].

Vegeu també[modifica]