Poliamor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El cor infinit és amplament usat com a símbol del poliamor

Poliamor (del grec "poli" -'molts' o 'diversos'- i del llatí "amor") és la pràctica, el desig i/o l'acceptació de tenir més d'una relació íntima simultàniament amb el ple consentiment i coneixement de les diverses persones involucrades. Cal no confondre'l amb polisexualitat (atracció cap a molts gèneres) ni amb poligàmia (pràctica o condició d'esposar-se amb més d'una persona). El poliamor és també, sovint, descrit com a no-monogàmia ètica, consensuada, transparent i/o responsable.[1] Pot referir-se a diferents formes de relacions múltiples, ja que les pràctiques poliamoroses són diverses i reflecteixen les eleccions i filosofies de cadascú. Les persones que es consideren poliamoroses també s'autoanomenen amb l'abreviació poli.

El boom del Poliamor a Catalunya[modifica]

Ser poliamoroós és trendy, és el fenomen entre inquiets i intel·lectuals. Viure en parella monògama no és cap delicte, però revisar les teories de l'amor lliure o freqüentar l'ambient poliamorós és símbol d'obertura mental i d'una nova ètica que defensa que voler no ha estat consagrat a una sola persona.

Barcelona és un punt d'ebullició poliamorosa: podeu posar el vostre granet de sorra en el tema seguint a una influencer com Noemí Casquet, o entrant en l'ambient assistint a xerrades i tallers: Amor Violeta, realitza esdeveniments gairebé cada setmana; i Amantis Gràcia organitza el 26 de març el taller 'Alternatives a la Monogàmia Tradicional'.

El primer cercle de seguretat on conèixer gent 'del rotllo', podeu comptar amb dos: Amors Plurals, un col·lectiu activista que fomenta la consciència política i ètica en el procés de repensar els afectes ; i el grup privat de Facebook Poliamor Catalunya, una mica caòtic, però on conviuen gairebé 2.000 catalans interessats i practicants de la moguda, i on es debat, es demana ajuda o es reflexiona sobre temes com la gelosia o les qüestions legals.

Amors Plurals no para de fer xerrades, tallers i de traduir textos poliamorosos al català. A més, a principis d'any organitza unes jornades a Barcelona que aquest any comptaran amb més de 600 persones.

Poliamor Catalunya, en canvi, promociona uns 3-4 esdeveniments a el mes: des de cinefòrums a les 'polibirras', reunions presencials per comentar en directe la jugada; la següent serà la Calçotada Poliexperience, el 10 de març organitzada per la Xarxa d'Amors Rurals, on entre calçot i romesco, es posaran en comú les situacions personals dels poliamorosos, que afirmen sentir-se bastant sols.[2]

Referències[modifica]

  1. «Romper la monogamia como apuesta política» (en castellà). [Consulta: 12 desembre 2018].
  2. «El boom del poliamor en Barcelona» (en castellà). [Consulta: 3 desembre 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poliamor