Afinitat sexo-afectiva

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Orientació sexual)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Algunes afinitats sexuals

L'afinitat afectiva, afinitat sexo-afectiva, orientació sexual o preferència sexual és el conjunt d'afinitats o gustos d'una persona de qualsevol gènere quant a l'amor o el sexe, en un moment determinat. Aquest, com qualsevol altre tipus de gust, pot ser variable i canviar o evolucionar al llarg de la vida. És una qüestió íntima i personal que abarca tots els tipus d'afectes i maneres d'expressar-los i gaudir-ne.

Orientació i identitat sexuals[modifica | modifica el codi]

Articles principals: Identitat sexual i perversió

La identitat sexual no és el mateix que l'afinitat sexoafectiva: el primer es refereix a la concepció que un individu té de si mateix, mentre que el segon es refereix al desig sexual. El comportament sexual, malgrat estar-hi molt relacionat, realment tampoc no hi té una relació directa.

A la majoria de societats, al llarg del temps, la sexualitat no comportava un component d'identitat; és a dir, no es concebia per exemple el concepte-etiqueta d'homosexual per se, sinó d'un home que tenia relacions amb altres homes de manera ja sigui exclusiva, temporal o ocasional.

Concepte cultural[modifica | modifica el codi]

El Partit Pirata a Stuttgart

No es coneixen els motius que condueixen a una determinada afinitat sexual, ni si són criteris biològics, d'aprenentatge, del creixement o educatius.

La concepció cultural de l'"orientació sexual" com a característica discreta i fixa és un desenvolupament que va sorgir arran dels projectes moderns de taxonomia personal del segle XIX. Durant aquest període van sorgir diverses classificacions i nomenclàtors per descriure o conceptualitzar la sexualitat humana.

La medicina, psicologia i sexologia occidentals actuals, al contrari que la decimonònica i fins fa uns pocs anys, no consideren que les orientacions asexuals, heterosexuals, bisexuals, homosexuals, pansexuals o altres suposin cap patologia (parafília) i per tant no són susceptibles de cap tractament. Moltes de les definicions van incloure un component psicològic, com ara l'objecte del desig eròtic d'un individu, i un component de comportament enfocat al sexe en una parella.

Pràctiques sexuals[modifica | modifica el codi]

Amor i sexualitat a l'art de carrer
Categoria principal: Pràctiques sexuals

El comportament sexual és diferent a cada espècie entre d'altres motius per la determinada organització del cos i pel seu sistema nervió. En general, inclou el comportament reproductiu i, a espècies animals com els homínids i els dofins, per exemple, també el comportament eròtic. En els humans i altres mamífers la reproducció està lligada a la cultura. La cultura sexual es manifesta en la sexualitat o pràctiques sexuals.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Afinitat sexo-afectiva Modifica l'enllaç a Wikidata