Disfòria de gènere

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La disfòria de gènere és un sentiment ampli de disgust amb el gènere que un té atribuït en néixer.[1][2]

Malgrat això, la professió mèdica en la seva vessant psiquiàtrica, ha utilitzat aquest concepte general com una eina diagnòstica al voltant de la transsexualitat i els trastorns de la identitat sexual, paraigües on s'encabeix els homes i dones transsexuals.[3]

Un corrent important de professionals de la salut i també el mateix moviment transsexual és molt critica amb la consideració psiquiàtrica de la transsexualitat. Per exemple, una opinió en aquest sentit és que la transsexualitat reflecteix un conflicte social (al voltant de la moral i de la cultura sexual i de gènere de la societat) i no un trastorn mèdic.

Tot i que els criteris mèdics al voltant de la transsexualitat han canviat molt en el temps, encara avui (2007) se sol utilitzar les recomanacions de l'ICD-10 (Classificació Internacional de Malalties -OMS) o el DSM-IV (Manual de Diagnostic de l'Escola de Psiquiatria Americana,[4] versió 4), malgrat que tots ells semblen en l'actualitat bastant inapropiats i estant en un avançat procés de profunda revisió.

Hi ha qui a partir de les demandes transsexuals més comunes d'atenció mèdica (hormones, cirurgies, ajut psicològic) associa la transsexualitat a una malaltia.[5] En canvi des del col·lectiu transsexual es pretén sempre distingir entre atenció mèdica (com en un part, una revisió mèdica, o un servei mèdic qualsevol) en un context de forta discriminació social, envers el tractament mèdic d'una malaltia o trastorn.

Referències[modifica]

  1. «Unidad de Género - Unidad de Género del Instituto de Cirugía Plástica Dr. Ivan Mañero» (en es-es). Unidad de Género del Instituto de Cirugía Plástica Dr. Ivan Mañero.
  2. Hermosa Lorenci, Marina de la «[http://www.injuve.es/sites/default/files/3%20Repensando%20los%20or%C3%ADgenes%20de%20la%20disforia%20de%20g%C3%A9nero.pdf Repensando los orígenes de la disforia de género]». Revista de Estudios de Juventud, 2013, pàg. 33-50.
  3. «Infància i identitat de gènere - Biblioteca Virtual» (en ca-es). [Consulta: 15 gener 2018].
  4. «Disforia de género y transexualidad - Trastornos psiquiátricos - Manual MSD versión para profesionales» (en es). Manual MSD versión para profesionales.
  5. «La 'disfòria de gènere' ja és història» (en ca). eldiario.es, 12-04-2017.