Binarisme de gènere
![]() |
Aquest article o secció necessita millorar una traducció deficient. |

El binarisme de gènere és la classificació de sexe i gènere en dues formes diferents, oposades i desconnectades: el masculí i el femení. És un tipus general en un sistema discret de dos gèneres absoluts. Pot descriure una frontera social que desanima la gent a barrejar els rols de gènere o a identificar-se amb terceres formes d'expressió de gènere. També pot comportar alguns dels prejudicis que estigmatitzen a intersexuals, persones transgènere i queers, que no sempre poden encaixar perfectament en el binarisme de gènere.
El terme descriu el sistema en què una societat divideix la gent en els rols de gènere masculí i femení, les identitats de gènere i els atributs. El rol de gènere és un aspecte d'un sistema binari de gènere. Moltes de les societats conegudes han utilitzat el gènere binari per dividir i organitzar la gent, tot i que les maneres en què això succeeix sol diferir entre les diverses societats. Un aspecte universal del binarisme de gènere és el fet que les dones donen a llum. El binarisme de gènere es pot considerar com una forma d'orgenització, encara que alguns autors, com Riki Wilchins,[1] argumenten que el binarisme de gènere divideixen i polaritzen la societat. Algunes religions s'utilitzen sovint com a autoritats per justificar i descriure el binarisme de gènere. L'Islam, per exemple, ensenya que les mares són les principals cuidadores dels fills i els catòlics només permeten als homes fer de sacerdots.
Les excepcions han existit àmpliament en el binarisme de gènere binari en la forma d'identitats transgènere específiquecs. A més de la identificació biològica de les persones intersexuals, les persones biològicament homes o dones han pres elements dels tots dos sexes o cap, com ara els nadius autòctons americans de doble esperit i els hijra de l'Índia. En l'Occident contemporani, les persones transgènere trenquen el binarisme de gènere en la forma de genderqueer o gènere no-binari. Els transsexuals tenen un lloc únic en relació amb el binarisme de gènere: tot i que en molts casos les seves transicions en l'expressió de gènere van d'una banda del binarisme de gènere a l'altra, encara s'ajusten al binarisme de gènere.
Referències[modifica]
- ↑ Nestle, J. Howell, C. & Wilchins, R. (2002). GenderQueer: Voices From Beyond the Sexual Binary. Alyson Publications: USA.
Enllaços externs[modifica]
- És correcte parlar només de dos sexes?, Natalia Garcia Ariño, Elisabet Gonzalez Pellicer, Vilaweb, 2015 (català).
- Genderqueer Health (anglès).