Binarisme de gènere

De Viquipèdia

El binarisme de gènere és la classificació de sexe i gènere en dues formes diferents, oposades i desconnectades: el masculí i el femení. És un tipus general en un sistema discret de dos gèneres absoluts. Pot descriure una frontera social que desanima la gent de creuar o barrejar els rols de gènere o d'identificar-se amb terceres formes d'expressió de gènere. També pot comportar alguns dels prejudicis que estigmatitzen a intersexuals, persones transgènere i queers, que no sempre poden encaixar perfectament en el binarisme de gènere.

El terme descriu el sistema en què una societat es divideix la gent en els rols de gènere masculí i femení, les identitats de gènere i atributs. Rol de gènere és un aspecte d'un sistema binari de gènere. Moltes de les societats conegudes han utilitzat el gènere binari per dividir i organitzar a la gent, tot i les maneres en què això succeeix sol diferir entre les societats. Un aspecte universal dels binaris de gènere és que les dones donen a llum. Hi ha binaris de gènere com una forma de posar ordre, encara que alguns autors, com Riki Wilchins,[1] argumenten que els binaris de gènere es divideixen i polaritzen la societat. Algunes religions notables s'utilitzen sovint com les autoritats de la justificació i la descripció. L'Islam, per exemple, ensenya que les mares són les principals cuidadores dels seus fills i els catòlics només permeten als homes per servir com els seus sacerdots.

Les excepcions han existit àmpliament al gènere binari en la forma de les identitats transgènere específics. A més de la identificació biològica de les persones intersexuals, els elements dels sexes tots dos o cap han estat preses per les persones biològicament dones i homes, com els nadius americans de doble esperit i hijra de l'Índia. En l'Occident contemporani, les persones transgènere trenquen el binari de gènere en la forma de genderqueer. Els transsexuals tenen un lloc únic en relació amb el binari de gènere, ja que en molts casos els seus transicions expressió de gènere d'un costat del binari de gènere a un altre, però encara s'ajusta a la pròpia binari de gènere.

Referències[modifica]

  1. Nestle, J. Howell, C. & Wilchins, R. (2002). GenderQueer: Voices From Beyond the Sexual Binary. Alyson Publications: USA.

Enllaços externs[modifica]