Alienació

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'alienació és un fenomen no innat en les persones, de disposició psicològic-mental. És una forma d'adaptació, acceptació, separació i alineació de l'individu amb la seua realitat.[1]

Es distingeix l'individual de la social: l'alienació individual és l'alienació mental; una pertorbació mental en la qual es pot presentar una anul·lació de la personalitat individual, confusió del raciocini, excitació psicomotora, incoherència del pensament, perplexitat, símptomes al·lucinatoris oniroids o bogeria. En canvi, l'alienació social va de la mà amb la manipulació social, l'aniquilació cultural, la dominació política i l'opressió de la persona o col·lectiu alienat.

Alienació mental[modifica]

L'alienació és un procés mitjançant el qual un individu és alliçonat o s'autoalliçona al seu subconscient per un procés morbós inintencionat, per a arribar a creure alguna cosa, o fixar determinades associacions mentals, generalment amb un propòsit específic.

Alguns alienats parlen com "professors" sobre la seua àrea d'interès, i poden tenir èxit en les ciències i l'art. L'alienació varia granment en severitat. Els casos més severs es caracteritzen per una completa absència de relacions socials per a tota la vida, comportament extremadament repetitiu, no usual, acte nociu i agressiu.

Alienació endògena[modifica]

L'alienació endògena és un trastorn del desenvolupament del cervell que deteriora la seua comunicació i interacció social causant un comportament freqüentment, restringit i repetitiu. Pot classificar-se de diverses formes, com un trastorn en el desenvolupament neurològic o un trastorn en l'aparell psíquic. Algunes de les seues característiques són: el comportament acte-estimulatori, "estranys" moviments, interessos intensos i inusuals, repetitivitat de rutines, inclinació a certs objectes, anul·lació de la personalitat individual, confusió del raciocini, excitació psicomotora, incoherència del pensament, perplexitat, símptomes al·lucinatoris oniròids, bogeria...

L'alienació quan és amb un propòsit especifique, pot portar-se a terme a través de mètodes d'autohipnosi o autoafirmacions constants i repetitives, i pot ser vist com una forma de rentada de cervell autoinduït. L'èxit està típicament correlacionat amb la persistència del seu ús i la seua durada temporal. L'autosuggestió també es pot considerar com una espècie de rés, autoexhortació, meditació, paraules d'ànim que l'individu es dona a si mateix, o altres activitats anàlogues.

L'autosuggestió es porta a terme generalment bombardejant la ment d'un mateix amb pensaments repetitius, positius o negatius, fins que romanen en el subconscient. Com procediments típics per a influenciar la pròpia ment a través de l'autosuggestió repetitiva, tenim: visualitzar les manifestacions d'una creença, afirmar-la en veu alta o amb la "veu interna".

Tipus d'alienació social[modifica]

Es diferencien en sociologia, quatre tipus d'alienació mitjançant els quals l'individu o una col·lectivitat transformen la seua consciència fins a fer-la contradictòria amb el que havia d'esperar-se de la seua condició:

En filosofia[modifica]

L'alienació si bé pot entendre's com una categoria relativa a disfuncions socials de l'individu, troba el seu major ús en la filosofia. També l'alienació caracteritza la transformació de fenòmens i relacions, qualssevol que siguen, en alguna cosa distint del que en realitat són, l'alteració i deformació, en la consciència dels individus, de les seues autèntiques relacions de vida. Les fonts de la idea d'alienació poden trobar-se també de manera simbòlica en els representants romàntics de la Il·lustració francesa (Rousseau) i alemanya (Goethe, Schiller).

Aquestes idees van fer eco en la filosofia clàssica alemanya, malgrat que en ella es posava l'accent en altres qüestions. Fou Hegel qui la va utilitzar per primera vegada com negació, en relació amb el real.

Teoria marxista de l'alienació[modifica]

Article principal: Alienació (marxisme)

Marx, qui és deutor de la filosofia hegeliana, pren el terme i ho aplica a la materialitat; en concret a l'explotació del proletariat i a les relacions de propietat privada. En el seu enfocament des del marxisme al procés d'alienació, va denominar alienació a les distorsions que causava l'estructura de la societat capitalista en la naturalesa humana. Encara que era l'actor el qual patia l'alienació en la societat capitalista, Marx va centrar el seu anàlisi en les estructures del capitalisme que causaven tal alienació.

Actualment, com la majoria dels conceptes filosòfics i institucions socials, l'alienació -com categoria analítica- es troba en una crisi teòrica a causa de les profundes transformacions socials que han donat pas a la societat postmoderna.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 5 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 

Enllaços externs[modifica]