Estructura social

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

L'estructura social és el conjunt permanent d'articulacions entre les diverses parts de què es compon una societat. El conjunt resultant és quelcom més que la suma d'aquestes parts, entre les quals es compten posicions i grups socials, institucions i altres unitats producte de la divisió del treball entre els membres de la població.

Segons la seva etimologia, el terme estructura, d'origen llatí, prové del verb struere, que significa construir. La imatge que suggereix aquesta arrel és, doncs, la d'un edifici, amb el plànol de la seva planta, la seva elevació, les seves proporcions i les funcions de les seves parts. La noció d'estructura no és pròpia ni de la sociologia ni de la ciència històrica, sinó que és emprada en diversos graus per totes les ciències.

El concepte d'estructura social constitueix una de les nocions centrals de la sociologia. Aquest concepte sembla haver estat manllevat de la física, especialment de la mecànica clàssica, d'una banda, i de la biologia (especialment, de la morfologia dels animals i plantes), de l'altra.

Bibliografia[modifica]

  • Beltrán Villalva, M. (2001). ‘Sobre la noción de estructura social'. Revista Internacional de Sociología. Nº 30: 7-28.
  • Blau, P. M. (ed.) (1976). Approaches to the Study of Social Structure. London: Open Books.
  • Callinicos, A. (1987). Making History: Agency, Structure and Change in Social Theory. Cambridge: Polity Press.
  • Porpora, D. V. (1987). The Concept of Social Structure. New York: Greenwood Press.
  • Porpora, D. V. (1989). ‘Four Conceptions of Social Structure'. Journal for the Theory of Social Behaviour 19: 195-211.
  • Sewell, W. H., Jr. (1992). ‘A Theory of Structure: Duality, Agency, and Transformation'. American Journal of Sociology 98 (1): 1-29.
  • Smelser, N. J. (1988). ‘Social Structure'. In N. J. Smelser (ed.). Handbook of Sociology. Newbury Park: Sage. pp. 103-129.