Sexualitat humana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca


La sexualitat humana comprèn un gran nombre de comportaments i processos amb aspectes psicològics, socials, culturals, polítics, espirituals i religiosos. L'estudi de la sexualitat humana inclou el conjunt de comportaments i fenòmens que tenen a veure amb el sexe, com són les relacions sexuals, l'enamorament, la satisfacció sexual,[1] la reproducció i la repressió sexual. La sexualitat és present en totes les etapes de la vida, des de la fetal fins a la vellesa. Segons les seves característiques diferencials es pot citar la sexualitat infantil, adulta, femenina, masculina, de la tercera edat, etc.

Sexe i gènere[modifica]

El sexe (o sexe biològic) és l'estat biològic de la persona i es classifica típicament com a mascle, femella o intersexual (combinacions atípiques de característiques que solen distingir mascles de femelles). Hi ha un conjunt d'indicadors sobre el sexe biològic, com són els cromosomes sexuals, les gònades, els òrgans reproductors interns i els genitals externs.[2]

Pel que fa al gènere es refereix a les actituds, els sentiments i els comportaments que una cultura determinada associa al sexe biològic de la persona.[2] En altres paraules, el gènere implica els aspectes psicològics, conductuals, socials i culturals del sexe.[3] Mentre que els aspectes del sexe biològic són iguals en diferents cultures, els aspectes de gènere poden ser distints.[4]

La identitat de gènere es refereix a sentir-se una persona en si mateixa com a home, dona o transgènere.[4] Quan la identitat de gènere i el sexe no són congruents d'acord amb el context cultural, la persona es pot identificar al llarg de l'espectre transgènere.[5]

L'assignació de gènere és la classificació d'un infant com a home o dona. Es realitza al naixement i a partir de l'aspecte dels genitals externs.[3] Així doncs, quan una persona té una identitat de gènere i expressió de gènere que encaixen amb el gènere assignat al naixement, és cisgènere.[6] Mentre que una persona que presenta una identitat de gènere distinta a la assignada, és transgènere.

D'altra banda, l'expressió de gènere és la manera en què una persona actua per comunicar el seu gènere en una cultura determinada. Per exemple, la roba i accessoris elegits, els interessos, els patrons de comunicació. L'expressió de gènere pot ser o no conforme amb els rols de gènere socialment prescrits, i pot reflectir o no la identitat de gènere de la persona.[2][6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sexualitat humana Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Figueroba, Alex. «Beneficis del sexe i l'orgasme per la salut segons la ciència» (en català), 07-12-2017. [Consulta: 22 febrer 2018].
  2. 2,0 2,1 2,2 American Psychological Association «Guidelines for Psychological Practice with Lesbian, Gay and Bisexual Clients» (en anglès). American Psychologist, 67, 2012, pàg. 10-42. DOI: 10.1037/a0024659.
  3. 3,0 3,1 American Psychological Association. APA dictionary of psychology (en anglès). 2a, 2015. 
  4. 4,0 4,1 «Answers to your questions about transgender individuals and gender identity» (en anglès). American Psychological Association, 2006.
  5. American Psychological Association «Guidelines for psychological practice with lesbian, gay, and bisexual clients». American Psychologist, 2012. DOI: 10.1037/a0024659.
  6. 6,0 6,1 American Psychological Association «Guidelines for Psychological Practice with Transgender and Gender Nonconforming People» (en anglès). American Psychologist, 70 (9), 2015, pàg. 832-864. DOI: doi.org/10.1037/a0039906.

Enllaços externs[modifica]

A 3r d'ESO -15 anys- alguns adolescents ja tenen relacions sexuals. I volen saber com funcionen els anticonceptius. Com s'usa la píndola de l'endemà? Com s'arriba a l'orgasme? Com són els òrgans reproductius? Ho trobem a: