Avortament

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sis diagrames d'avortaments a diferents etapes

L'avortament és un terme mèdic per designar la interrupció de l'embaràs per l'expulsió del fetus abans que aquest sigui viable entre les 20 i les 28 setmanes.[1][2] Pot ser espontani o induït. L'avortament espontani és la pèrdua del fetus sense cap intervenció humana. Pot ser accidental (per una infecció, un trauma, una intoxicació, un defecte del fetus…) en una persona que ja ha tingut embarassos normals, o habitual (regular) quan una malformació, un defecte hormonal o alguna altra causa impossibilita que el fetus pugui créixer normalment. L'avortament induït o avortament provocat resulta de les accions empreses amb la intenció d'interrompre l'embaràs.

Es parla d'avortament terapèutic, quan, entre d'altres la continuació de l'embaràs o el part signifiquen un risc greu per a la vida de la mare, per evitar el naixement d'un nen amb una malaltia congènita o genètica greu fatal o que el condemna a patiments o discapacitats molt greus, o per reduir el nombre de fetus en embarassos múltiples fins a un nombre que faci el risc acceptable.

En el cas d'embaràs no desitjat, es pot provocar l'avortament, quan la dona decideix que no pot o no vol tenir l'infant per raons personals, socials, psicològiques o de salut mental. Aquests criteris poden ser legítims o no segons el marc legal corresponent. Practicat per professionals de la salut habilitats i completat quan necessari per suport psicològic i social, el risc de complicacions sanitàries o psicosocials és mínim.[3][4] Aquesta forma d'avortament provocat sovint és matèria de controvèrsia ètica i de restriccions legals. Als països de la Unió Europea està autoritzat, dins els límits de la llei.

L'avortament clandestí, en ser executat per no sanitaris, sovint sense unes mesures d'higiene apropiades, o sense una preparació o un seguiment adequats, és una de les principals causes de mort en dones joves, particularment en els països menys desenvolupats. En total, cada any moren unes 70.000 dones per aquest motiu, particularment a Àsia, on es produeix el 55% dels avortaments clandestins.[5]

Sobre problemes sexuals i d'embaràs no desitjat, a Catalunya es pot recórrer als Centres d'Atenció Primària, amb Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).[6]

Avortament en animals[modifica | modifica el codi]

Avortament espontani[modifica | modifica el codi]

Els animals no humans també poden patir avortaments espontanis. En el cas de les vaques, per exemple, hi ha diversos factors que poden interrompre la gestació, incloent-hi el consum de plantes verinoses i les infeccions.[7] S'han relacionat els desequilibris de vitamina A, vitamina E, seleni i ferro, així com les temperatures elevades i els traumatismes, amb la pèrdua de fetus.[8] Les causes d'avortament en les ovelles són similars. A vegades resulta difícil diagnosticar l'avortament en aquestes dues espècies.[9]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Avortament induït o provocat: causes, procediments i possibles conseqüències». Wikinotícia, 10 de desembre de 2004 (2004-12-10) [Consulta: d'octubre del 2014].
  2. «avortament». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Abortion and the safety of women» (en anglès). BBC Ethics Guide, 2014 [Consulta: 8 novembre del 2014].
  4. Major, Brenda; et al.. APA Task Force on Mental Health and Abortion. Mental Health and Abortion (pdf) (en anglès). American Psychological Association, 2008, p. 105. 
  5. «Mueren 70.000 mujeres cada año por abortos clandestinos» (en castellà). Direcció d'Obra Social per al Personal Universitari de la Universitat Nacional de San Luis, 8 setembre 2004.
  6. «Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR)». Institut Català de la Salut, 15 abril 2014. [Consulta: 9 gener 2016].
  7. Smith Thomas, Heather. «ABORTIONS IN COWS CAN BE CAUSED BY MANY FACTORS» (en anglès). Cattle Today. [Consulta: 30 gener 2016].
  8. Tibary, Ahmed. «Abortion in Cattle» (en anglès). The Merck Veterinary Manual, Agost 2015. [Consulta: 30 gener 2016].
  9. Tibary, Ahmed. «Abortion in Sheep» (en anglès). The Merck Veterinary Manual, Agost 2015. [Consulta: 2 febrer 2016].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Major, Brenda; et alii. APA Task Force on Mental Health and Abortion. Mental Health and Abortion (pdf) (en anglès). American Psychological Association, 2008, p. 105. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Avortament Modifica l'enllaç a Wikidata